tisdag 28 juli 2009

Snabbt EU-beslut "diplomatisk seger"

"Det är en diplomatisk seger för oss islänningar. Det var ingen självklar utgång." Så kommenterade utrikesminister Össur Skarphéðinsson för Morgunblaðið beskedet om att Islands ansökan om EU-medlemskap skickades vidare till kommissionen bara efter fyra dagar.

Samtidigt som Sveriges utrikesminister Carl Bildt gång på gång förklarar att Island inte har någon gräddfil in i EU så lär det knorras en hel del i länder som Turkiet, Makedonien, Albanien och Montenegro.

Island tycks ha goda möjligheter att bli medlemsland nummer 29 om tre år - efter Kroatien men före sydeuropeiska länder som väntat betydligt längre.

Hastigheten som EU agerar med har säkert flera skäl. Dels att Island naturligtvis har varit närmare knutet EU och därmed redan har mycket gemensam lagstiftning. Dels är det ett sätt för den svenska regeringen att framstå som handlingskraftig. Men om EU har fingertoppskänsla är unionen också medveten om att de isländska frågetecknen kring ett medlemskap är många och utgången i en folkomröstning osäker.

Med en snabb behandling ökar inte bara islänningarnas välvilja gentemot EU. Det är också ett sätt att försöka få bukt med den isländska bilden av unionen som en byråkratisk koloss som bryr sig mer om att köpa smör än att stoppa utrotningsfiske.

Något Össur Skarphéðinsson i en intervju i Deutsche Welle har goda förhoppningar om:
"I have never tried to hide the fact that the most difficult hurdle that we'll have to clear in the negotiations with Brussels is the fisheries issue. But I take heart from the fact that there is a will within the EU to move decisions away from centralized headquarters to the regions where the fishing stocks are utilized. Those that are dependent on resources are always the best people to care of them."

Här kan du läsa mer om de kommande förhandlingarna om villkoren för isländskt EU-inträde.

Svenska ledarsidor om Islands väg mot EU:
Balkanexpressen: Sydsvenskan
Svensk repris i Island: Norra Västerbotten
EU fortsätter utvidgningen: Norra Västerbotten
Island tar språnget: Västerbottens-Kuriren
Stora hinder på Islands väg mot EU: Corren
Island tar välkommet steg mot EU: Katrineholms-Kuriren