fredag 10 juli 2009

Svenskar tävlar i Islands nationalsport

I helgen avgörs SM i glíma vid Gamla Uppsala museum. I morgon avgörs tävlingarna och på söndag kan du själv testa den isländska nationalsporten.

Glíma är en kampsport med anor från vikingatiden. Grenen har länge haft det tufft att locka utövare utanför Island. Det närmaste glíma har kommit ett internationellt genombrott var sannolikt som uppvisningsgren i OS i Stockholm 1912 (bilden). Islänningen Hallgrímur Benediktsson vann tävlingen.

I dag lever den fornnordiska brottningen i skuggan av andra mer populära stilar - 14 brottare ställer upp i de svenska mästerskapen i Uppsala i helgen.

Båda dagarna visas filmen Combat glíma där Stry Terrarie, känd från Ebba Grön, har skrivit musiken. På söndag berättar den svenske glímamästaren och domaren Lars Magnar Enoksen om sporten.

Glíma somnade in under 1900-talets början i Sverige eftersom utövarna var för få, men har fått en liten renässans genom just Lars Magnar Enoksen. Han startade en klubb i Malmö under 1980-talet, och i dag finns också glímaklubbar i Sundsvall och Stockholm. Med tre föreningar och ett trettiotal aktiva är glíma Sveriges minsta idrott med officiell mästerskapsstatus. På Island är däremot traditionen obruten.

- I slutet av 1800-talet trängdes glima ut av boxning och av den brottning som utövas numera. Men på Island har glima överlevt alla nya sporter, säger han till Upsala Nya Tidning.

Tre grenar med olika grepp ingår i glímatävlingen: Byxtag, ryggtag och lösa tag. Deltagarna bär ett glímabälte med remmar om bägge låren. Det är även tillåtet att fälla motståndaren med benen.

Förra årets mästerskap avgjordes på Historiska museet i Stockholm. Där kan du testa glíma den 15 och den 16 augusti. Helgen därpå avgörs världsmästerskapet på Island.

Här kan du se hela programmet för helgens SM-tävlingar i glíma och här kan du läsa mer om idrotten.

Foto: Historiska museet