söndag 26 juli 2009

Träskfotboll lockar turister till ÍsafjörðurKvinnorna håller på att ta över träskfotbollen. Det tror åtminstone Jóhann Bæring Gunnarsson, en av arrangörerna av Europamästerskapet i världens kanske smutsigaste idrott.

Den 31 juli är det avspark för årets EM-turnering i träskfotboll i Ísafjörður. Bland nykomlingarna finns lag från bland annat Polen och Kanada.

Jóhann Bæring Gunnarsson tror att kvinnorna är på väg att ta över turneringen.

"Första året var de runt 20 procent, förra året var utgjorde de 40 procent och vi räknar med att de utgör mer än hälften av deltagarna i år", säger han till Fréttablaðið.

Jón Páll Hreinsson vid Markaðsstofa Vestfjarða säger att intresset från utlandet för träskfotboll aldrig har varit så stort - trots att marknadsföringen är i princip obefintlig.

"Människor kontaktar oss och säger: Vi ska resa runt på Island och vill delta i träskfotbollsturneringen. Var kan vi anmäla oss?" säger han till Morgunblaðið.

Turismen i regionen har enligt Vísir ökat med omkring 30 procent i år. Både juni och juli innebär nya besöksrekord.

En som bidragit till att uppmärksamma den bruna lervällingens schack är tjecken David Bernard. Förra året tog han med sig ett kompisgäng för att delta i turneringen. Resan fick han efter att ha vunnit en fototävling arrangerad av Canon - och nu använder företaget hans film från Ísafjörður i den egna marknadsföringen.

Träskfotbollen uppstod i Finland och där hölls det första nationella mästerskapet 1998. Vanliga fotbollsregler används men med ett antal förändringar - i EM-turneringen på Island är matcherna två gånger sju minuter och fem spelare får vara på planen åt gången i respektive lag, men det är tillåtet med hur många reserver och byten som helst. Däremot är det inte tillåtet att byta skor...

2004 avgjordes den första turneringen i Ísafjörður. Idén kom sedan några islänningar besökt världsmästerskapet i Finland och fallit för stämningen. Och förutsättningarna i Västfjordarna är förstås strålande - vatten att dränka planerna i saknas inte.

Det första riktiga mästerskapet avgjordes på Island 2005. Då deltog nio herrlag och fem damlag. Sedan dess har turneringen växt för varje år - 350 spelare är nu maxgränsen.

Förra året blev det dubbelt isländskt i Ísafjörður: Aðskilnaðarhreyfing Vestfjarða vann herrklassen och Gleðisveit Gaulverjahrepps damklassen.

Ovan kan du se hur det såg ut när förra årets EM-turnering i träskfotboll avgjordes i Ísafjörður.

Här kan du se David Bernards bilder från Ísafjörður och här kan du läsa mer om träskfotboll.