tisdag 25 augusti 2009

16 bra hotell på resan runt Island

Det här är inte nödvändigtvis Islands bästa hotell eller gästhem. Åtminstone inte för den som vill ha riktigt hög standard. Men det är 16 trevliga, fräscha och prisvärda alternativ - och det gör att de i hög grad ändå tillhör landets bästa hotell. De funkar dessutom utmärkt som övernattningar för den som åker ringvägen runt Island.

Det här är alltså några av Islandsbloggens favoritstopp. Även om Hótel Djúpavík inte har mycket gemensamt med Center Hotel Plaza i Reykjavík så utmärker de sig ändå lite på samma sätt - rimliga priser, gemytliga rum och god service.

Men som sagt, det är kanske inte Islands allra bästa hotell (det vore lite förmätet att utse en vinnare utan att ha testat alla) men gemytliga ställen som också är schysta mot plånboken.

1. Bed and Breakfast Keflavík Airport, Keflavík:
Att börja eller avsluta resan ett stenkast från en internationell flygplats på en gammal militärbas låter i ärlighetens namn så där. Men Bed and Breakfast Keflavík Airport är ett både trevligt och smidigt alternativ. Vallarheiði är visserligen inte Islands mest charmiga stadsdel, de gamla soldatkasernerna har blivit bostäder och industrilokaler, något annat hittar du inte här. Men du är fem minuter från flygplatsen, receptionen är öppen dygnet runt, frukosten serveras från 4.30 och rummen är ofta fascinerande stora och sängarna ruskigt sköna.

2. Center Hotel Plaza, Reykjavík:
Utbudet av övernattningsmöjligheter i Reykjavík är enormt. Här finns allt från enkla vandrarhem till riktiga lyxhotell. Center Hotel Plaza är ett bra mellanklasshotell. Här ingår bredband, en riktigt bra frukost, fräscha rum och ett fint läge nära Austörvöllur. Har du tur får du dessutom ett rum med utsikt över stadskärnan. Känns både propert och ombonat. Att just Center Hotel Plaza blir Islandsbloggens val i Reykjavík beror på priserna - spana efter erbjudanden på hemsidan, har du tur kan du boka rum för halva priset via nätet.

3. Hótel Ólafsvík, Ólafsvík:
Utmärkt läge i Ólafsvík med utsikt både över hamnen och raggarrundan. Rummen är lite småmurriga och sterila men det kompenseras av sköna sängar och fräscha sängkläder samt en riktigt vass frukost - som till och med bjuder på rökt lax - i trevlig miljö. Att fler turister föredrar den något större grannstaden Stykkishólmur som bas under tiden på Snæfellsnes gör att priserna här är snäppet lägre.

4. Hótel Flókalundur, Flókalundur:
Rummen är små och möblerna har hängt med ett tag, men det gör inte så mycket. Här är naturen och Atlanten din granne. Fantastisk utsikt och välgörande tystnad gör Hótel Flókalundur till ett riktigt bra val för den som reser i Västfjordarna. Runt knuten finns sköna bad och här börjar dessutom flera vandringsleder. Maten i restaurangen är lite svajig men frukosten klart godkänd. Här finns dessutom en liten butik där du kan hamstra skyr innan resan går vidare.

5. Gamla gistihúsið, Ísafjörður:
Det självklara valet i Ísafjörður. I stadens gamla sjukhus ligger ett hemtrevligt och synnerligen prisvärt gästhem som förutom en stabil frukost erbjuder morgonrockar på rummet, kök för den som vill fixa käket själv och flera gemensamma utrymmen. Gamla gistihúsið ligger dessutom i den äldsta och charmigaste delen av staden. Från rummet kan du blicka ut över hustaken mot centrum och fjorden samtidigt som du har nära till allt Ísafjörður har att erbjuda.

6. Hótel Laugarhóll, Bjarnarfjörður:
Helmysigt läge ute i naturen granne med en härlig bassäng och en naturlig heitur pottur. På nätterna hör du garanterat inget annat än fåglar och vindens sus. Precis som många andra landsbygdshotell är Hótel Laugarhóll lite åldrat, inredningen har hängt med ett tag men det gör verkligen ingenting. Grundstämningen är ett skönt lugn. Personalen är hjälpsam och gör sitt yttersta för att alla ska trivas. Bra frukost med heminlagd sill.

7. Hótel Djúpavík, Djúpavík:
Djúpavík är förstås en speciell plats. Sommartid är hotellet ofta fullt av resenärer som trivs tillsammans i matsalen, kommer du på vintern är du förmodligen ensam med värdparet och deras hund. Här finns ändå massor med saker att göra. Trakten bjuder på underbar natur, den gamla sillfabriken är spännande att utforska och samvaron ska definitivt inte underskattas. I Djúpavík känns den inte påträngande utan bara naturlig. Rummen är hemtrevliga men lite nötta. Frukosten är inte tokig och restaurangen överraskar positivt varje gång. Kom ihåg att beställa skyr med färska bär till efterrätt.

8. Gistiheimilið Mikligarður, Sauðárkrókur:
Sauðárkrókur är en vänlig småstad med kulörta trähus och vidunderlig utsikt över havet som främsta kännetecken. Gistiheimilið Mikligarður passar väl in i den känslan, ett gästhem med välkomnande sängar, inbjudande stämning och bra frukost. För den som vill laga egen mat finns ett stort kök att härja runt i. Trevlig personal som gör sitt bästa även för att inkvartera katolska damer som inte kan dela dubbelsäng eftersom det antyder att de är homosexuella.

9. Pétursborg, Akureyri:
Även Akureyri erbjuder mängder av övernattningsmöjligheter. Islandsbloggen har varje gång testat olika gästhem och hotell men aldrig hittat någon riktig fullträff. Pétursborg är bäst hittills. Gästhemmet ligger en halvmil väster om staden ett par hundra meter från stranden. Stugorna är bättre än rummen som kan vara lite lyhörda. Men det är rent och prydligt och frukosten är helt okej utan att vara något extra. För att vara i Akureyri är Pétursborg dessutom riktigt prisvärt. Att familjen har hund (klappvänlig), katt (kräks ofta) och kanin (hungrig och sällskapssjuk) är förstås en bonus för djurvännen.

10. Helluhraun 13, Reykjahlíð:
När sommaren kommer flyttar familjen ut i garaget och upplåter villan åt turister. Något som borgar för att det lilla gästhemmet på Helluhraun 13 i Reykjahlíð är välskött och fräscht. Visserligen kan det kanske kännas lite småskumt att mer eller mindre invadera någons hem, men för den som har svalt de funderingarna är det mest prisvärda övernattningsalternativet kring Mývatn. Eftersom efterfrågan är stor och tillgången alltjämt begränsad kan hotellen verkligen mjölka turisterna under sommaren. Det är däremot bekymmer som du slipper här. Lugnt, trivsamt och en riktigt bra frukost.

11. Gistiheimilið Árból, Húsavík:
Kring Húsavík råder nästan samma sommarhysteri som vid Mývatn. Att valskådningen är en turistmagnet märks också på priserna - här går det att få besökare att betala lite extra. Árból har en hygglig prisnivå och du får mycket för pengarna. Gästhemmet ligger en kort promenad från själva stadskärnan invid en grönskande park och en porlande bäck. Om du har turen att få ett rum högst upp har du antingen utsikt över havet och hamnen eller parken och bergen. Bägge är förstås vinstlotter. Huset känns lite som en stuga i de svenska fjällen, rustik och ombonad. Prydligt och med en klart godkänd frukost samt riktigt sköna sängar.

12. Gistiheimilið Lyngholt, Þórshöfn:
Om turisterna flockas kring Mývatn och Húsavík så märks det lika tydligt att knappt en kotte sätter sin fot i Þórshöfn. Här är det betydligt billigare att övernatta. Fina sängar, härliga sängkläder och ljusa och fräscha rum utmärker Gistiheimilið Lyngholt. Även om duscharna är helt okej är det en bonus att badhuset ligger en minut härifrån. Gästhemmet erbjuder ingen frukost men här finns ett bra kök för den som vill laga egen mat.

13. Hótel Aldan, Seyðisfjörður:
Seyðisfjörður är en av Islands charmigaste städer och Hótel Aldan passar väl in i stadsbilden, ett trevligt timmerhus som skimrar av historia. Miljön är rustik och allting känns välskött. En kort promenad härifrån ligger Hótel Snæfell, ett annex till Hótel Aldan där receptionen och restaurangen finns. Rummen på Hótel Snæfell är något mindre och därför något billigare men har samma gemytliga rustika känsla. Sängarna är som gjorda för att verligen bädda ned sig i. Därefter väntar en frukostbuffé av riktigt hög klass.

14. Gistiheimilið Hvammur, Höfn:
Hvammur håller till på två olika ställen, en byggnad finns nere vid hamnen och en i ett villakvarter en bit från centrum. Det är ett lotteri var du hamnar och det är en nackdel. Huset vid hamnen är nämligen betydligt trevligare. Det andra känns besvärande opersonlig på samma sätt som en skola: Trista lysrör, fula linoleumgolv och så någon lite klinisk sovsalsliknande känsla. Nåja. För den som inte gräver ned sig i sådant är Hvammur ett bra alternativ. Rummen är fräscha, sängarna okej och frukosten klart godkänd. Även Höfn lider lite av samma problem som Reykjahlíð. Efterfrågan gör att det går att höja priserna en aning utan att det känns helt motiverat.

15. Hótel Lundi, Vík í Mýrdal:
Namnet är i alla fall inte missvisande. Några minuters promenad härifrån sitter tusentals och åter tusentals lunnefåglar på klipporna och funderar på fisk och meningen med livet. Hótel Lundi i Vík í Mýrdal känns som ett anrikt hotell, tunga möbler i tunga färger och trista heltäckningsmattor. Personalen är lyhörd när något går snett och stämningen är god. Ett plus för sängarna, frukosten är däremot inget extra. Tillsammans med Gistiheimilið Hvammur i Höfn det minst självklara hotellet på listan.

16. Heimagisting Borg, Grindavík:
Grindavík har en hel del gemensamt med Þórshöfn. Bägge är fiskelägen som har svårt att locka turister, något som också gör att priserna är nästan oförskämt låga. Heimagisting Borg ligger centralt i Grindavík nära badhus och butik. Blå lagunen når du på fem minuter, flygplatsen i Keflavík på 25 minuter. Sängarna är härliga, rummen hemtrevliga och värdfamiljen sympatisk. Propert och prisvärt. Att det finns en dator till gästerna är ett plus i kanten och frukosten, som du serverar dig själv, håller definitivt måttet.