torsdag 27 augusti 2009

Allt fler besöker Viðey

Allt fler besökare hittar till Viðey. 12 150 personer besökte den lilla ön i Faxaflói utanför Reykjavík under årets första sju månader, en ökning med 21 procent. Både antalet inhemska och utländska turister ökar, skriver Morgunblaðið.

3 385 personer besökte Viðey i juli. Den stora majoriteten av gästerna kommer också just under sommarmånaderna. Då är också båttrafiken till ön som tätast. Men färjan går även under våren och hösten samt vid speciella tillfällen på vintern. Bland annat när Yoko Onos konstverk Friðarsúlan, Imagine Peace Tower, tänds den 9 oktober och släcks den 8 december. I höst blir det dessutom konserter varje vecka i Viðeyjarstofa.

Ön är full av gångstigar och vackra konstverk. Och stillheten är minst lika lockande även när flyttfåglarna har lämnat Viðey.

Det är inte osannolikt att ön snart blir en turistattraktion rikare. Edwin Rögnvaldsson vill nämligen bygga en golfbana på Viðey. Genom udda konstruktion och användning av hästar i stället för maskiner tror han att den exklusiva golfbanan skulle kunna locka till sig nyfikna spelare från hela världen.

Reykjavíkurborg räknar nu enligt Morgunblaðið på kostnaderna för en bana. Den borgerliga majoriteten i kommunfullmäktige är försiktigt positiva till idén.

Här kan du läsa mer om Viðey och här om den planerade golfbanan.