onsdag 19 augusti 2009

Blönduós hoppas på nytt datacenter

Blönduós är den hetaste kandidaten till Greenstones planerade datacenter. Om bygget blir verklighet skapas omkring 2 000 arbetstillfällen under 16 månader, skriver Morgunblaðið.

Fyra kommuner kämpar fortfarande om miljardinvesteringen. Något formellt beslut är ännu inte fattat men kommunalrådet Arnar Þór Sævarsson bekräftar för Vísir att Blönduós är den hetaste kandidaten.

Greenstone har i samarbete med kommunen valt ut en tomt i Blönduós. Den mäter 128 hektar och ska bli platsen för två byggnader stora som åtta fotbollsplaner.

Här ska Greenstone skapa ett toppmodernt datacenter. Bolaget skriver bland annat att Island är ett utmärkt val för den som vill bedriva grön industri - energin är miljövänlig och billig. Andra fördelar är en ung och högutbildad befolkning, låg kriminalitet, gynnsamma skatteregler och läget mitt emellan Europa och Nordamerika. Nättrafiken mellan kontinenterna ska slussas genom enorma undervattenskablar.

Saker som talar för just Blönduós är god tillgång till billig energi samt goda kommunikationer. Ringvägen går nämligen genom staden.

När bygget pågår skapas cirka 2 000 nya jobb i Blönduós. På själva anläggningen blir antalet arbetstillfällen omkring 120. Investeringen tros vara värd cirka 200 miljarder isländska kronor.

Henk Wiering, som sitter i företagsledningen, har tidigare sagt att han hoppas att anläggningen ska kunna tas i drift redan våren 2011. Om Greenstones planer går i lås blir det den första riktigt stora investeringen som görs på Island efter finanskraschen.

Arnar Þór Sævarsson vågar inte jubla förrän det är säkert att valet faller på Blönduós. Om Greenstones datacenter blir verklighet tror han på många positiva effekter för kommunen: Nya arbetstillfällen, framtidstro och bättre möjligheter för att bygga ut de kommunala tjänsterna.