tisdag 25 augusti 2009

Höjda priser i stället för sockerskatt

Det blir ingen särskild straffskatt på läsk, godis och choklad. I stället för sockerskatt införs en bredare matskatt. Den 1 september höjs priserna i livsmedelsbutikerna.

Hälsominister Ögmundur Jónasson (bilden) har argumenterat för högre skatter på bland annat läsk och godis efter en larmrapport som slår fast att minst 10 procent av de isländska ungdomarna har dåliga tänder. Syftet med högre moms på sötsaker var att bromsa konsumtionen av livsmedel med högt sockerinnehåll.

Men sockerskatten har lagts på hyllan. I stället höjs priserna på en mängd livsmedel som anses vara tveksamma ur folkhälsosynpunkt. Godiset och läsken får sällskap av bland annat choklad, juice, mineralvatten, kakor, kex och kaffe.

Statens intäkter väntas öka med omkring två miljarder isländska kronor. Den skrotade momshöjningen blir i stället en förändring av skatteklasser.

Kritikerna fruktar att de höjda priserna inte bidrar till bättre folkhälsa utan snarare trissar upp inflationen och därmed ökar skuldbördan på folket.

Här kan du läsa mer om sockerskatten.

Svenska medier om utvecklingen på Island:
Kritik mot Islands hantering av krisen: Sveriges Radio