söndag 30 augusti 2009

Jón Halldór räddade årets första lunnefågel

Årets första lunnefågelunge är omhändertagen. Jón Halldór Kristínarson räddade fågeln från att bli kattmat. "Jag hade gått och lagt mig när mamma ropade på mig och vi sprang ut", berättar han för Eyjafréttir.

I onsdags räddades alltså den första lunnefågelungen för året. Att ta in ungarna över natten och värma dem samt ge dem mat för att morgonen därpå släppa ut dem vid havet är tradition för barnen på Hemön. Fåglarna brukar dessutom vägas och mätas och ibland även ringmärkas.

Fågelungarna blir förvirrade av ljusen från staden och irrar därför ofta in bland gatorna. Problemet finns inte vid lunnefågelkolonier som ligger längre bort från tät bebyggelse.

Tillsammans med mamman Kristín Harpa Halldórsdóttir räddade Jón Halldór Kristínarson fågelungen från grannkatten. BBC är på väg till Hemön för att filma hur barnen tar hand om lunnefåglarna - att pojken var först i år kommer därför också att spridas ut över världen.

Även i år föds lunnefåglarna på Västmannaöarna sent. Att födseln äger rum allt senare tros bero på sämre tillgång till föda. Det betyder att föräldrarna får flyga längre för att hitta mat, något som i sin tur innebär att ungarna blir svagare än vad de var för några år sedan.

Årets första lunnefåglar på Västmannaöarna kläcktes den 8 juli vid Stórhöfði på Hemöns sydspets.

En mindre traditionell räddningsaktion stod Ásta Sigríður Guðjónsdóttir för. Den 21 augusti tog hon hand om en lunnefågelunge som förirrat sig in till Reykjavík. Hon släppte den vid Tjörnin. Dagen därpå var fågeln fortfarande kvar och åt bröd tillsammans med andra fåglar. Ásta Sigríður Guðjónsdóttir är uppväxt på Hemön och därför van att rädda lunnefåglar, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om situationen för lunnefågeln.