onsdag 26 augusti 2009

Kampen för att inte be om ursäkt

Vill du be folket om ursäkt? har snarast blivit en standardfråga i isländska tv-intervjuer de senaste veckorna. Hittills har ingen nappat på erbjudandet. Att be hela nationen om ursäkt är förstås synonymt med att ta ansvar för finanskraschen.

Det talas i stället mycket om flera olyckliga omständigheter som samverkade och därigenom skapade kollapsen.

Tidigare toppchefer inom Kaupþing, Landsbanki och Glitnir samt förre statsministern Geir H. Haarde tillhör dem som blivit tillfrågade men har avböjt att be folket om ursäkt.

Frågan i sig är naturligtvis intressant. Nu tycks den dock ha blivit ett givet inslag i tv-dramaturgin, en fråga som låter tuff men har noll utsikter att bidra till en nyanserad diskussion. Egentligen lyder den: Är du huvudansvarig för den ekonomiska krisen? Och det - oavsett hur det egentligen ligger till - vill förstås ingen svara ja på. Förhoppningsvis finns det ju alltid någon som är ännu lite mer ansvarig.

Statsvetarprofessorn Hannes Hólmsteinn Gissurarson gav sin syn på saken i "Morgunvaktin" i Rás 2 i veckan. "Om det är någon som ska be om ursäkt så är det de som förhandlade fram Icesave-avtalet", sa han och fortsatte: "Hela folket, med undantag för Davíð Oddsson, var delaktiga i detta."

Han avvisade också att Davíð Oddssons regeringar, där han agerat som rådgivare, på något sätt lagt grunden för finanskraschen. Han hade visserligen inflytande på politiken mellan 1991 och 2004, men förutsättningarna för krisen skapades senare. Och Davíð Oddsson varnade för vad som var på väg att hända i sin roll som centralbankschef.

Hannes Hólmsteinn Gissurarson pekade ut tre faktorer som orsakade kollapsen: Bristfällig EU- och EES-lagstiftning, Storbritanniens agerande samt isländska bankers tanklösa affärer.

Att tidigare toppchefer tillfrågas om de vill be om ursäkt är usel journalistik. I stället behövs det enligt Hannes Hólmsteinn Gissurarson klara besked om vilka misstag som begåtts.

Ett av dem är Icesave-avtalet. Och om det är någon som ska be om ursäkt så är det finansminister Steingrímur J. Sigfússon (bilden) som skickat två uppenbarligen inkompetenta förhandlare till London där de låtit sig bli överkörda utan att ens försöka pröva om Island är juridiskt ansvarig för Icesave.

Steingrímur J. Sigfússon tänker inte be om förlåtelse. Han säger till Morgunblaðið att han inte kan låta bli att roas av Hannes Hólmsteinn Gissurarssons historieskrivning där alla är skyldiga utom en: Davíð Oddsson.

Hälso- och sjukvårdsminister Ögmundur Jónasson kallar påståendena för befängda och utrikesminister Össur Skarphéðinsson anser att om det är enda person som ska be om ursäkt så är det just Hannes Hólmsteinn Gissurarsson - arkitekten bakom den politik som Självständighetspartiet i koalition med Framstegspartiet genomförde och som ruinerade Island.

Här kan du läsa mer om Icesave.