fredag 21 augusti 2009

Köttstölder och inbrott i krisens spår

Inbrotten ökar samtidigt som narkotikabrotten minskar. Brottsligheten på Island påverkas också av den ekonomiska krisen. Den senaste trenden: Stölder av stora köttpartier från fryshus.

Ny statistik från polisen visar att brottsligheten också påverkas av konjunkturen. I takt med att det ekonomiska läget har försämrats förändras även brottsligheten.

Antalet narkotikabrott har nästan halverats - förra året anmäldes 161 knarkbrott i juli, i år var antalet 89. Enligt uppgifter från polisen är det svårare att få tag på narkotika på gatorna. Den isländska kronans ras innebär helt enkelt att färre har råd att köpa knark. I stället har polisen gjort rekordmånga beslag av hemmaodlad cannabis.

Däremot ökar stölder (från 339 i juli förra året till 462 i år) och inbrott (från 267 till 302). Trenden tros också bero på krisen. Det svåra ekonomiska läget gör att fler begår brott för att skaffa sig pengar.

Flera tycks ha riktat in sig på att stjäla kött. Under natten mot torsdagen stals flera hundra kilo nöt- och lammkött från en container i Hafnarfjörður. I söndags kväll fick tjuvar med sig mellan 700 och 800 kilo kött - främst köttfärs och hamburgare - från en container i Kópavogur. Samma företag utsattes för ett inbrott även i maj. Då stal tjuvarna omkring 500 kilo kött.

Polisen tror att köttet säljs på svarta marknaden till både restauranger och privatpersoner i Reykjavíkområdet. Ingen misstänkt har gripits för stölderna.

Här kan du läsa mer om att fler odlar cannabis hemma.