lördag 15 augusti 2009

Majoritet för nytt Icesave-avtal

Icesave-frågan kommer allt närmare en lösning. Enligt RÚV är nu samtliga partier i finansutskottet utom Framstegspartiet överens om de nya villkoren. Sedan Självständighetspartiet accepterat en kompromisslösning hoppas nu regeringen att även Framstegspartiet går med på en gemensam linje.

Förhandlingarna i finansutskottet pågick till 04.30 i natt svensk tid. Regeringen hoppas kunna presentera överenskommelsen på en gemensam presskonferens redan i dag - om även Framstegspartiet accepterar de nya villkoren.

Oppositionen har fått gehör för flera krav under förhandlingarna. Förslaget är att de isländska avbetalningarna ska knytas till ekonomisk tillväxt och inte enbart till BNP. Det förbehållet ska garantera att Island inte behöver börja betala tillbaka förrän ekonomin är på väg åt rätt håll och att skuldbördan anpassas till tillväxten.

Regeringen föreslog tidigare ett återbetalningstak på 3,5 procent av bruttonationalprodukten medan oppositionen ville sänka maxbeloppet till 2,2 procent av BNP. Hur kompromissförslaget ser ut på den punkten är inte känt.

Det tycks alltså finnas en majoritet för det nya Icesave-förslaget i alltinget. Men innan regeringen väljer att gå till omröstning kommer den att inhämta klartecken från Storbritannien och Nederländerna.

Storbritannien har tidigare avvisat alla förändringar i avtalet och Nederländerna har hotat med att blockera Islands EU-ansökan tills Icesave-uppgörelsen är i hamn.

Något som talar till Islands fördel är att Icesave nu diskuteras på ett helt annat sätt i flera europeiska länder. Flera ledarsidor har kritiserat Nederländerna och Storbritannien för att ha utnyttjat Islands besvärliga läge och sett till att tjäna en rejäl hacka på lånen genom skyhöga räntor. Ansvaret är inte bara Islands, enligt ledarskribenterna.

Andrew Hill skriver i dagens Financial Times:
"Britain did then use bully-boy tactics against Iceland that it would never have used against a bigger partner such as, say, India (another country whose banks were offering lofty interest rates to UK savers at the same time). But Iceland's finance elite, its then government and regulators in both countries should share the blame. In other words, it is time for a little mutual goodwill."

Även tusentals holländska Icesave-sparare kräver att villkoren för återbetalningen lättas upp. Att Nederländernas och Storbritanniens regeringar framstår som giriga och hänsynslösa är förmodligen Islands enda hopp.

Annars väntar en frysning av lånen från Internationella valutafonden och bland annat Sverige. Även regeringen Reinfeldt har varit lojal med EU och villkorat lånet till Island med ansvar för Icesave vilket har varit ett effektivt vapen för Storbritannien och Nederländerna.

Den svenska regeringen har hittills välkomnat Islands EU-ansökan, men däremot inte gjort något för att Nederländerna och Storbritannien ska förändra hållningen mot Island. Om inte den attityden förändras - tack vare Sverige eller någon annan - kan regeringen garanterat glömma ett isländskt ja till EU och den fjäder i hatten för det svenska ordförandeskapet som det skulle ge.

På grund av frågetecknen kring Icesave ligger Landsbanki efter Íslandsbanki (före detta Glitnir) och Nýja Kaupþing när det gäller att normalisera bankverksamheten och ägarförhållandena. Íslandsbanki får 65 miljarder isländska kronor och Nýja Kaupþing 72 miljarder i kapitaltillskott. En överenskommelse om 133 miljarder till Landsbanki hoppas regeringen kunna presentera inom kort, enligt ett pressmeddelande.

Att läget kanske ljusnar för bankerna och Icesave har dock inte ökat framtidstron. 71 procent av islänningarna tror att det ekonomiska läget kommer att försämras under de närmaste tre månaderna. 48 procent av hushållen har minskat sina utgifter på grund av den ekonomiska krisen. Det gör Island till den mest pessimistiska av de 22 nationer som ingick i undersökningen, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om Icesave.

Svenska medier om utvecklingen på Island:
Island: Skulden måste delas: Dagens Nyheter (ledare)
Island blåser nytt liv i två banker: Svenska Dagbladet