fredag 21 augusti 2009

Minister vill stoppa köp av energibolag

Magma Energy får vänta på klartecken för att köpa Hitaveita Suðurnesja, HS Orka. Finansminister Steingrímur J. Sigfússon vill utreda övertagandet innan försäljningen blir klar och håller dörren öppen för att Orkuveita Reykjavíkur eller staten i stället kan få köpa aktieposten.

Den planerade försäljningen av HS Orka har väckt heta känslor de senaste dagarna. Debatten har sitt ursprung i den förra regeringens beslut att 2007 sälja sin andel i HS Orka och privatisera företaget som då ägdes gemensamt av flera kommuner i sydvästra Island. Regeringen fastslog också att landets två största energibolag, Landsvirkjun och Orkuveita Reykjavíkur, inte skulle få köpa på grund av konkurrensskäl.

Köpare blev Geysir Green Energy som därpå även köpte kommunen Reykjanesbærs andel i HS Orka. Grindavík och Hafnarfjörður ville däremot sälja sina andelar till Orkuveita Reykjavíkur eftersom de föredrog en annan ägare än Geysir. Men konkurrensmyndigheterna stoppade affären eftersom företaget inte tillåts äga en större andel än tio procent.

Nu kan Magma Energy köpa aktieposten och tillsammans med Geysir Green Energy bli majoritetsägare i HS Orka. Kritiker ifrågasätter både företagens motiv och betalningsförmåga.

Geysir är främst förknippat med turerna som ledde till att majoriteten i kommunfullmäktige i Reykjavík sprack vid två tillfällen. Företaget har dessutom enligt uppgifter dålig ekonomi - av köpeskillingen på 13 miljarder isländska kronor ska tre miljarder betalas kontant, resten med aktier och obligationer. Ett köp som för vissa väcker minnen om hur de isländska affärsbankerna expanderade.

Magma är ett kanadensiskt företag som har skapat ett dotterbolag registrerat i Sverige enbart för att kunna genomföra köpet på Island. Det är nämligen bara EU- och Efta-länder som får äga energibolag i landet.

I köpet ingår inte enbart själva bolaget. Det inkluderar också rättigheterna att för de närmaste 65 åren exploatera geotermisk energi i regionen plus en option på att fortsätta i ytterligare 65 år. Rätten är exklusiv men all exploatering måste i vanlig ordning godkännas av myndigheterna.

Den 1 oktober löper avtalet ut mellan Alcoa och den isländska staten kring ett aluminumsmältverk vid Bakki utanför Húsavík. Steingrímur J. Sigfússon tror enligt Vísir inte att det blir någon anläggning medan Alcoa hävdar att företaget ännu inte har bestämt sig om en förlängning.

Enligt uppgifter till Islandsbloggen är Magma intresserat av affären om Alcoa skulle hoppa av. Om planerna skulle bli verklighet skulle bolaget alltså bli en storspelare på den isländska energimarknaden, men vad resurserna i så fall skulle användas till är inte klart. Magma har i nuläget varken några kända planer på eller ekonomiska resurser för till exempel ett aluminiumsmältverk.

Steingrímur J. Sigfússon vill att HS Orka ska fortsätta att vara ett allmännyttigt företag ägt av kommunerna eller staten. Då får också kommunerna del av vinsten.

Orkuveita Reykjavíkur ses av Socialdemokraterna och Gröna vänstern i Reykjavík som en mer lämplig ägare. Frågan är bara hur ett sådant ägande skulle få klartecken från konkurrensmyndigheterna.

Beskedet om försäljningen skulle egentligen komma i dag, men sedan regeringen intresserat sig för affären har Magma gått med på att skjuta upp avgörandet till den 31 augusti.