söndag 16 augusti 2009

Partitoppar hoppar av Medborgarrörelsen

EU-omröstningen har fått sitt första politiska offer. Þráinn Bertelsson, alltingsledamot för Medborgarrörelsen, lämnar partiet efter en infekterad debatt med andra medlemmar.

Tre av partiets fyra ledamöter röstade i alltinget nej till att inleda förhandlingar om EU-medlemskap. Þráinn Bertelsson var den ende som röstade ja.

Omröstningen föregicks av en hård intern debatt. Egentligen var ingen särskilt sugen på att rösta - Medborgarrörelsen ansåg nämligen att Icesave-frågan borde lösas först, därefter skulle Island ta ställning till EU.

Men regeringen hade bråttom och Medborgarrörelsen valde olika sidor i omröstningen.

Besvikelsen både hos Þráinn Bertelsson och väljarna var stor. Många väljare hade sett Medborgarrörelsen som ett EU-vänligt parti, ett löfte som de nu ansåg att tre av fyra ledamöter bröt. I en intervju i Vísir sa Þráinn Bertelsson att omröstningen skadade partiets trovärdighet och att han inte förstod sina kollegers ställningstagande, men att han inte skulle hoppa av.

Sedan dess har Medborgarrörelsens alltingsledamöter knappt pratat med varandra.

Den utlösande faktorn är mejl som alltingsledamoten Margrét Tryggvadóttir skrivit om Þráinn Bertelsson där hon spekulerar i att han lider av depression och har drabbats av Alzheimers sjukdom. Þráinn Bertelsson svarade med att han undersöker möjligheterna att stämma henne för förtal samt ställde ett ultimatum: Om inte hon slutar så gör han det.

Margrét Tryggvadóttir anser att Þráinn Bertelsson har tolkat mejlväxlingen på fel sätt och vill inte lämna sin plats. Därför har Þráinn Bertelsson beslutat sig för att lämna partiet. Om han även lämnar alltinget är inte klart.

Fyra styrelseledamöter ställer sig på Þráinn Bertelssons sida och lämnar sina uppdrag i partiet: Herbert Sveinbjörnsson, Valgeir Skagfjörð, Sigurður H. Sigurðsson och Lilja Skaftadóttir. De kritiserar de tre resterande alltingsledamöterna, Margrét Tryggvadóttir, Þór Saari och Birgitta Jónsdóttir, för bristande samarbetsvilja.

Tre medlemmar av partistyrelsen, Guðmundur Andri Skúlason, Ingifríður R. Skúladóttir och Sævar Finnbogason, uppmanar dock Margrét Tryggvadóttir att tänka över sin politiska situation och platsen i alltinget.

I fredags valde Medborgarrörelsen en ny partistyrelse bestående av Baldvin Jónsson, Margrét Rósa Sigurðardóttir, Björg Sigurðardóttir, Ingifríður R. Skúladóttir, Þór Saari, Margrét Tryggvadóttir, Guðmundur Andri Skúlason och Sævar Finnbogason.

Här kan du läsa mer om Medborgarrörelsen.