måndag 31 augusti 2009

Rekordår för turismen i Árneshreppur

Aldrig tidigare har så många turister besökt Árneshreppur som i år. Allt fler reser till Islands mest glesbefolkade och ensligt belägna kommun.

Hótel Djúpavík har varit fullbokat nästan hela sommaren. Ibland har spontangäster dykt upp utan att få rum - de har i stället hänvisats till något av gästhemmen i Norðurfjörður. Aldrig tidigare har besökarna varit så många.

Även i kommunens norra del har det varit ovanligt mycket att göra. Enligt Litlihjalli har beläggningen varit mycket god på gäst- och vandrarhemmen i Norðurfjörður och gott om besökare på Kaffi Norðurfjörður. Detsamma gäller Finnbogastaðaskóli i Trékyllisvík.

Däremot blev det ingen rekordsommar för Freydís som trafikerar Hornstrandir med båt från Norðurfjörður. Antalet resenärer stannade på 1 700 personer, något färre än förra året. Om inte dåligt väder i slutet av juli hade fått två grupper om 30 personer var samt flera mindre sällskap att ställa in färden hade det troligtvis blivit rekord även i år, skriver Litlihjalli.

Nästa sommar förbättras servicen i den obebodda nationalparken Hornstrandir något. Då byggs ett hus vid Hornvík där det ska finnas toaletter, tvättmöjligheter, information om området samt en parkvärd som kan bistå vandrare. Huset blir sju gånger tre meter och skeppas med båt från Ísafjörður till Hornvík, rapporterar Bæjarins besta.

I mitten av augusti hyvlades vägen till Árneshreppur - några veckor senare än utlovat. En varubilschaufför beskriver för Litlihjalli vägen som "ett tvättbräde" och tackar för att han redan har löständer, annars hade de garanterat ramlat ur munnen av skakningarna från den dåliga vägen.

Nu har arbetet börjat med att asfaltera den nya vägen mellan Arnkötludalur och Gautsdalur som knyter ihop Strandir och Reykhólahreppur och förkortar resvägen med 20 mil. Den befintliga vägen över Tröllatunguheiði är bara framkomlig sommartid.

Den nya vägen blir 24,5 kilometer lång och går som högst på 360 meters höjd. Förhoppningen är att vägen ska öppnas i veckan.

Mer turism: Iceland Express börjar nästa sommar med direktflyg mellan Akureyri och London Gatwick. Det blir en avgång i veckan på måndagar, uppger Morgunblaðið.

Turismen ökade i juli - 82 220 utländska medborgare flög från Keflavík, 1,2 procent mer än samma period förra året. Under årets sju första månader har 261 089 turister kommit till Island via Keflavík, en minskning med 1,7 procent. Islänningarnas utlandsresor sjönk med 47,9 procent under juli jämfört med samma månad 2008. Det visar ny statistik från Ferðamálastofa.

Här kan du läsa mer om den nya vägen som förbinder de sydvästliga och östliga Västfjordarna med varandra.