fredag 28 augusti 2009

Sigur Rós kämpar om en finalplats

Med en enda poängs marginal tog sig Sigur Rós till semifinal i "Popppunktur" efter utslagsfrågor. I kväll möter Georg Hólm, Kjartan Sveinsson och Orri Páll Dýrason plojpunkfolkbandet Ljótu Hálfvitarnir om en plats i finalen.

Semifinalen var alltså en jämn match som slutade 32-31. Ingen av de tävlande knäckte en "Næturvaktin"-fråga eller Modern Talkings medlemmar men Sigur Rós hade koll på Stuðmenn, Roxette och Velvet Underground och hade inga problem att knåpa sig igenom en låt av Vilhjálmur Vilhjálmsson.

De knäckte dessutom Georg Hólms Megas-imitation på två sekunder medan Orri Páll Dýrasons tappra försök att imitera Jóhanna "Yohanna" Guðrún Jónsdóttir var på väg att gå snett. Trion berättade också att sommarens konsert i Siglufjörður hade varit trevlig.

I semifinalerna dyker flera nya moment upp - bland annat tyngdlyftning och att skriva en låt efter att slumpmässigt ha dragit titeln.

I den andra semifinalen, som sänds nästa fredag, möts Buff och Jeff Who? Dit tog de sig genom att besegra Múm respektive Hvanndalsbræður. Sigur Rós slog ut Áhöfnin á Halastjörnunni och Ljótu hálfvitarnir vann mot Reykjavík!

Sångaren Jón Þór Birgisson är alltså den av Sigur Rós-medlemmarna som avstår från att tävla. Han är upptagen med att spela in ett soloalbum.

Här kan du se förra fredagens kvartsfinal och här kan du läsa mer om "Popppunktur".