onsdag 26 augusti 2009

Víti sjönk 15 centimeter över en natt

Víti sjönk 15 centimeter över en natt. Men den lägre vattennivån behöver inte bero på underjordiska aktiviteter, skriver Fréttablaðið.

Hermann Valsson leder utfärder till Víti, som skapades efter ett vulkanutbrott från Askja 1875. Nyligen upptäckte han att vattennivån sjunkit med 15 centimeter över en natt.

Páll Einarsson, professor i geofysik, säger att förändringen visserligen är anmärkningsvärd men att den inte behöver härröra från underjordisk aktivitet. Víti är nämligen synnerligen svårförutsägbar.

Halldór Ólafsson, som regelbundet mäter vattendjupet i Víti och närliggande Öskjuvatn, tror sig ha en förklaring. Öskjuvatn har nämligen stigit med omkring en halv meter sedan 2007, rapporterar Morgunblaðið.

Det är inte första gången som en sjö sjunker snabbt på Island. Vattennivån i Kleifarvatn minskade under flera år för att sedan åter börja stiga. Läckan tros ha skapats efter ett kraftigt jordskalv. Med åren ska den ha täppts igen på botten av sjön.

Öskjuvatn var länge Islands djupaste sjö med sina 217 meter. I somras visade mätningar att Jökulsárlón nu är djupare - större mängder is har fått djupet att öka till 284 meter.

Här kan du läsa mer om Öskjuvatn.