måndag 24 augusti 2009

What is Kaupthinking?What is Kaupthinking? inleds en intern informationsvideo från den nu förstatligade isländska banken. Filmen visades första gången för ledningen under en konferens i Nice 2005, sedan blev den ett verktyg för att inspirera företagets anställda. Det talas om stora visioner och att allt är möjligt. Bilder på Martin Luther King, Albert Einstein och moder Teresa kryddar filmen.

Glansdagarna är dock långt borta. Under natten mot söndagen sprejade en grupp som kallar sig Skap ofsa förre Kaupþing-chefen Sigurður Einarssons hus med röd färg. Samma organisation tog också på sig ansvaret för ett annat attentat som utfördes samma natt - affärsmannen Björgólfur Thor Björgólfssons Hummer (bilden) täcktes med rödfärg när den stod parkerad i Reykjavík.

Ett tiotal kvinnor och män med toppositioner i det isländska näringslivet har nu utsatts för liknande attacker. Skap ofsa tros ligga bakom flera av dem. Nyligen tog gruppen på sig ansvaret för att ha bränt ned en Range Rover tillhörande Baugurs förre ekonomichef Stefán Hilmarsson. Vilka som står bakom Skap ofsa är inte känt.

Omkring 100 000 islänningar njöt av andra färger i helgen. Så många samlades i centrala Reykjavík för att titta på fyrverkeriet som är en av höjdpunkterna på den årliga kulturnatten, skriver Morgunblaðið. Fyrverkeriet var dock något kortare än vanligt. Budgeten på 2,5 miljoner isländska kronor räckte inte till lika mycket fyrverkerier som förra året.

Här kan du läsa mer om attentat mot isländska näringslivstoppar.

Foto: Skap ofsa