fredag 30 oktober 2009

Bjarni Benediktsson: Island ensamt i orkanen

Om den isländska regeringens attityd gentemot de nordiska grannländerna har närmat sig fryspunkten såg Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson till att sprida ytterligare lite frost över relationerna. Under Nordiska rådets session i Stockholm dömde han ut Sverige, Danmark, Norge och Finland och hävdade att de hade svikit Island i nödens stund.

På hemmaplan har statsminister Jóhanna Sigurðardóttir kallat det nordiska agerandet för "ett svek" mot Island. Utomlands har hon varit något mer försiktig, även om hon inte har försökt dölja sin besvikelse över att de övriga nordiska länderna ställde sig på EU:s sida i stället för Islands i Icesave-konflikten.

Bjarni Benediktsson sa att Island hade stått ensamma mot resten av världen - och de nordiska länderna valde att svika broderfolket när behovet av stöd var som störst:
"Tyvärr fick islänningarna förra hösten uppleva hur det är att stå nästan helt ensam i en orkan. Aldrig tidigare i vår historia har vi behövt så mycket nordiskt stöd men tyvärr fick vi inte det stödet från de nordiska länderna, med undantag för vårt broderfolk färingarna."

Han anklagade Storbritannien och Nederländerna för att i samarbete med Internationella valutafonden ha utnyttjat Islands utsatta läge för politisk och ekonomisk utpressning. Bjarni Benediktsson sa även att de nordiska länderna nu tvingat in Island i en ödesdiger och dyrbar uppgörelse utan att ansvaret för Icesave prövas juridiskt, ett agerande som de aldrig själva hade accepterat:
"I den här frågan var det mycket viktigt för oss islänningar att våra vänner och allierade inom EU stöttade oss och förklarade vår ståndpunkt men så skedde inte. Därför vill jag utnyttja tillfället att nämna hur bedrövade och besvikna vi islänningar är över de nordiska ländernas agerande och kräver samtidigt svar om hur den juridiska grunden såg ut för det här internationella åtagandet och varför man vägrade att pröva frågan i domstol."

Statsminister Fredrik Reinfeldt ville inte diskutera regeringens agerande, men svarade Bjarni Benediktsson att det var naturligt att vända sig till IMF och efterleva dess villkor. Dessutom gick det att se Icesave-tvisten på ett helt annat sätt än Bjarni Benediktsson.

Gröna vänsterns Ögmundur Jónasson har enligt ABC Nyheter ännu inte bestämt sig för hur han ska rösta i Icesave-frågan. IMF har nu efter garantier från regeringen om en majoritet i alltinget gett grönt ljus till ännu en utbetalning till Island. Något som inte gläder den avhoppade ministern:
"Jeg er veldig bekymret, men er ikke klar til å gå ut med noen konklusjon ennå. ... Disse forbindelsene gjør meg veldig, veldig sint. Og det tror jeg gjelder islendinger flest. Vi ser dette som en konspirasjon mellom kreditorene som bruker EU og IMF."

Sverige fick under Nordiska rådets session dessutom kritik för att inte efterleva den nordiska språkdeklarationen. Alla länder utom Sverige har agerat för att stärka undervisningen i de nordiska språken i skolan, uppger Helsingborgs Dagblad.

Socialdemokraten Helgi Hjörvar tar över som president för Nordiska rådet vid årsskiftet. Han ersätter Sinikka Bohlin. Självständighetspartiets Illugi Gunnarsson blir Helgi Hjörvars ställföreträdare. Ett av målen med det kommande isländska ordförandeskapet är att just stärka de nordiska språkens ställning.

Här kan du läsa mer om Nordiska rådets session i Stockholm.

Svenskspråkiga medier om utvecklingen på Island:
Hennes tid kommer: Piteå-Tidningen (ledare)
När skadeglädjen fick fritt fram: Västerbottens Folkblad (ledare)
Nordiska lärdomar: Länstidningen Östersund (ledare)
"Vi har ett McDonald's": Svenska Dagbladet (ledare)
Rödgrönt är rätt i tiden: Västerbottens Folkblad (ledare)
Nordens förenta stater: Yle
Polisens försäljning av hästar inget för JO: ATL

Foto: Magnus Fröderberg/Norden.org