söndag 13 december 2009

Ikea satsar på isländskt i Garðabær

När McDonald's lämnade Island blev också Big Mac-index historia. I stället går det att jämföra priser genom Billy-index, kostnaden för den klassiska budgetbokhyllan på Ikea.

Snabbmatskedjans regelverk och höga skyddstullar gjorde att det inte gick att driva McDonald's vidare. Den risken tar inte Ikea. Trots att möbelvaruhusets kunder över hela världen handlar Tylösand, Olle och Rubrik så har menyn på Ikea i Reykjavíkförorten Garðabær specialanpassats till Island.

Köttbullarna tillhör visserligen inventarierna även på Island och det går också att beställa i pytt i panna - en benämning som fascinerande nog inte har islandiserats.

Men det finns kleinur till kaffet, hangikjöt (rökt lamm) serveras på traditionellt vis med kokt potatis, rödkål, gröna bönor och uppstúf (vit sås) och det finns både pommes frites och dagens soppa. Och på måndagar bjuds det på plokkfiskur med rågbröd och på torsdagar fiskibollur med kokt potatis.

Köttbullarna uppges visserligen vara svenska. I övrigt är det isländsk husmanskost som gäller - vilket också betyder isländska råvaror utan importtullar och låga priser. Förmodligen ett genidrag så här i kristider.

Här kan du läsa mer om Billy- och Big Mac-index och här om nedläggningen av McDonald's på Island.