fredag 8 januari 2010

2010 på Island: Völvans spådom i Vikan

Utländska investerare kommer att hjälpa Island ur krisen. I februari blir ett stort kontrakt gällande grön energi klart som kommer att ge statsfinanserna en rejäl skjuts. Det ekonomiska läget är därför inte alls lika dystert som det verkar. Det förutspår Völvan i Vikan.

Völvans spådom är veckotidningen Vikans stora årliga kioskvältare. Ingen utgåva säljer så bra som det innehållande förutsägelser för det kommande året. Spådomen för 2010 upptar 14 sidor. Det mesta är oerhört vagt men väldigt underhållande.

Völvan förutspår alltså snabb ekonomisk återhämtning för Island. Den svåraste tiden är snart förbi. Och därefter följer många goda år - nästa lågkonjunktur drabbar nämligen inte öriket förrän 2025.

I februari kliver en samling utländska investerare oväntat in på scenen. Ett stort projekt knutet till grön energiproduktion kommer att ge Island stora skatteintäkter. Ett frågetecken finns dock kring om mängden hetvatten verkligen räcker till. Att värna vattnet, en av Islands viktigaste naturtillgångar, blir också en viktig fråga för kommande generationer.

Turismen kommer att fyr- eller femdubblas under de närmaste årtiondena. Västfjordarna kommer att locka allt fler - både turister och bofasta. Ett fartygsmuseum i regionen blir ett dragplåster. Dessutom kommer fisket att vara mycket framgångsrikt. Det blir även ett aluminiumsmältverk vid Bakki nära Húsavík.

April blir månaden för politiska omvälvningar. Regeringen faller förmodligen och i stället bildar Självständighetspartiet och Gröna vänstern en oväntad allians. Även september blir händelserik. En kvinna kommer att göra sig hörd och vinna allmänhetens förtroende. Över huvud taget blir 2010 enligt Völvan kvinnornas år inom samhället.

Den oberoende alltingsledamoten Þráinn Bertelsson lämnar politiken medan före detta utrikesministern Ingibjörg Sólrún Gísladóttir och hennes nuvarande kollega Össur Skarphéðinsson får toppjobb i utlandet. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir får det tufft och inom två år väntar förändringar inom partitoppen i Socialdemokraterna. Även inom Gröna vänstern är förändringar att vänta medan dröjer ytterligare något år inom Framstegspartiet.

Självständighetspartiet kommer att göra ett starkt kommunalval i Reykjavík. På landsbygden blir förändringarna stora.

Presidenten Ólafur Ragnar Grímsson kommer att försöka vara så folklig som möjligt. Det gäller inte de tidigare så framgångsrika affärsmännen - Jón Ásgeir Jóhannesson kommer att hålla till utomlands.

Men att någon tar på sig ansvaret för finanskrisen är inte att vänta. I februari kommer dock Davíð Oddsson, chefredaktör för Morgunblaðið och tidigare statsminister och centralbankschef, att förbluffa folket med ett oväntat avslöjande.

Island är ännu inte ekonomiskt redo för att gå med i EU. Som läget är i dag ser Völvan heller inga tecken på ett snabbt inträde i unionen. I stället kommer Kina, Indien och Ryssland att bli viktiga handelspartners. Däremot tar det några år innan utbytet med Storbritannien och Nederländerna tar fart igen efter Icesave-tvisten.

Däremot kommer bankväsendet att resa sig under de närmaste sexton månaderna. Det blir sannolikt två stora banker, vilket pekar på ett samgående mellan Arion banki, Íslandsbanki eller Landsbanki, och flera mindre. Bostadslån kommer att avskrivas och inflationsindexeringen att upphöra.

Marken är orolig. Men det blir inget stort vulkanutbrott under 2010, möjligtvis ett mindre vid Hekla. Årets kraftigaste jordskalv kommer att drabba Grímsey, Krýsuvík eller området kring Eyjafjallajökull. En stor lavin drabbar norra eller västra Island med materiella skador som följd.

Völvan varnar också för att barnen har glömts bort i samband med krisen. Besparingarna inom skolan kan visa sig bli mycket negativa för barnen vilket innebär stora risker för Islands framtid.

Svininfluensan är på väg ut medan människohandeln åter hamnar i rampljuset. I slutet av juli kommer polisen att göra ett stort narkotikabeslag.

Island kommer att klara sig förhållandevis väl jämfört med övriga världen. De närmaste fyra till sex åren blir enligt Völvan omtumlande med stora förändringar. Lågkonjunkturen kommer att vara i ytterligare några år. USA får det svårt samtidigt som Kina och Indiens ekonomier fortsätter att växa.

I höst kommer en stor tågolycka att orsaka flera dödsoffer någonstans i världen. Katastrofen kommer att bero på den mänskliga faktorn. Terrordåd är att vänta i USA, Pakistan och Storbritannien. Oroligheterna i Afghanistan och Mellanöstern fortsätter samtidigt som Libanon blir en nygammal oroshärd.

De konservativa kommer att vinna valet i Storbritannien, Tiger Woods börjar ett nytt liv men lyckas inte lappa ihop äktenskapet, Angelina Jolie och Brad Pitt får ännu ett barn och både Sverige och Danmark försöker stänga gränserna för att minska invandringen.

Här kan du läsa vad som slog in i Völvans spådom för 2009.

I morgon: Völvans spådom i DV - Uppgörelse med arkitekterna bakom finanskrisen, Jóhanna Sigurðardóttir avgår, Morgunblaðið och Fréttablaðið går samman och Davíð Oddsson blir programledare i tv.