tisdag 12 januari 2010

Guiden till Islands tio bästa bad

Att bada är ett måste för den som besöker Island. Det är dessutom ett billigt och hälsosamt nöje. Det finns mängder av härliga gratisbad i naturen, varje liten tätort har sitt lilla badpalats och i storstäderna finns det förstås flera olika bad att välja mellan. Badandet är också en så självklar del av kulturen att många förnöjt frustande sjunker ned i det varma vattnet genom att konstatera: Det här är att vara islänning.

En sak bara. För att vara en riktig islänning på badhusen krävs att du tvättar dig med tvål på hela kroppen innan du hoppar i. Badkläderna ska av under tvätten. Annars blir det sura miner och eventuellt också tillsägelser.

Här är Islandsbloggens guide till de tio bästa badhusen och badplatserna på Island:

1. Reykjadalur:
Några mil utanför Reykjavík ligger Hveragerði, en stad känd för växthus, kulturpersonligheter och heta källor. Tre kilometer norr om staden ligger Reykjadalur, en idyllisk liten dal bland bergen som du når efter en dryg halvtimmes vandring. Oavsett årstid är det bara att sätta sig i den varma bäcken och plaska, här är vattnet alltid lika behagligt. Läs mer om badet här.
Inträde: Gratis.

2. Krossneslaug:
Att rekommendera Krossneslaug är nästan som att vurma för någon bok eller skiva som 1932 gavs ut i fyra exemplar i Mauretanien. Krossneslaug är nämligen ett hopplöst svårtillgängligt men också magiskt bad i Västfjordarna. Kör mot lilla Norðurfjörður i Strandir och fortsätt sedan tills vägen tar slut. Här börjar den obebodda vildmarken, och här ligger ett av Islands mest förföriska bad. Krossneslaug är öppet dygnet runt året om, du lägger din slant i en liten låda innan du sjunker ned i den härliga bassängen och tittar på Atlantens vågor som slår in över stranden som bara är några meter bort. Läs mer om badet här.
Inträde: 250 isländska kronor.

3. Lýsuhóll:
Ett par timmars bilresa från Reykjavík på Snæfellsnes ligger Islands kanske slemmigaste badupplevelse. Utsikten är fantastisk. Från Lýsuhóll ser du havet skölja över stränderna, bergen torna upp sig över gårdarna och den majestätiska Snæfellsjökull resa sig i fjärran. Det mineralrika vattnet hämtas direkt ur marken och bassängerna rengörs aldrig. Vattnet blir alltså lätt slemmigt och lite grönskimrande, men det gör också att det sägs vara lika fint mot psoriasis som Blå lagunen. Läs mer om badet här.
Inträde: 300 kronor.

4. Laugarhóll:
Vid Bjarnarfjörður finns mysiga Hótel Laugarhóll som är granne med ett helskönt bad. Laugarhóll består av en härlig bassäng och en intilliggande bäck där vattnet från en varm källa passerar. För den som vill känna sig lite exotisk är förstås det senare mest spännande. I stenen har sittplatser mejslats ut så att du kan sitta och njuta i det fria riktigt länge. En minut härifrån ligger dessutom Gvendarlaug, ett fornminnesmärkt litet bad där vattnet ska ha vigts av Guðmundur góði Arason, biskop vid Hólar, på 1200-talet. Läs mer om badet här.
Inträde: 300 kronor.

5. Blå lagunen (Bláa lónið):
Islandshästar som förs ut ur landet får aldrig komma tillbaka - turister släpps dock in om de först desinficeras i Blå lagunen. Ungefär så skämtar många islänningar om landets med all rätt främsta turistfälla som många passerar på vägen till eller från flygplatsen i Keflavík. Lagunen i lavalandskapet uppstod av en slump 1976 i samband med bygget av kraftverket Svartsengi. Att bada i lagunen blev så småningom populärt, i synnerhet sedan det visade sig att det mjölkigt blåvita vattnet gjorde gott för huden. 1987 öppnades badet för allmänheten och Blå lagunen är i dag en av Islands främsta turistattraktioner.
Inträde: 4 250 kronor.

6. Landmannalaugar:
På höglandet öster om Hekla ligger Landmannalaugar, en plats känd för sin skönhet. Bergen gnistrar i jordiga färger, bäckarna porlar över stenarna och de heta källorna väser och fräser. Vid Landmannalaugar finns också ett av Islands trevligaste utomhusdopp i en av bäckarna som rinner genom området. Badtemperaturen är perfekt, runt 39 grader, och den som gräver lite med fingrarna i gruset på botten förstår genast varför det här är ett av Islands geotermiskt mest aktiva områden. Det blir nämligen snabbt väldigt mycket varmare.
Inträde: Gratis.

7. Sundlaug Akureyrar:
Inte riktigt lika stort som Reykjavíks största bad, Laugardalslaug, men Akureyris vattenpalats nummer ett är faktiskt snäppet trevligare. Här finns bastu och flera heta bassänger för den som vill svettas på riktigt eller bara lagom mycket, vattenrutschkanor, tjugofemmetersbassäng och en massa annat skojigt. Det är rent, propert och - som alltid på Islands kommunala badhus - generösa öppettider och låga priser.
Inträde: 450 kronor.

8. Sundhöllin:
Huvudstadens äldsta och mysigaste bad. Sundhöllin ligger i Reykjavíks hjärta nära Hallgrímskirkja. Dragplåstret är de två varma utomhusbassängerna (39 och 42 grader) som gör det möjligt att sitta och kika ut över stadslivet och njuta av det behagliga vattnet oavsett hur besvärligt vädret är. Badet är nyrenoverat och har också en bra tjugofemmetersbassäng samt bastu.
Inträde: 360 kronor.

9. Jarðböðin við Mývatn:
Jarðböðin við Mývatn försöker gärna marknadsföra sig som norra Islands svar på Blå lagunen. Baden har visserligen ett liknande ursprung, men den sydliga varianten är faktiskt både lyxigare och bättre - samt mer än dubbelt så dyrt. Miljön är heller inte lika påkostad eller betagande, även om utsikten över Mývatnområdet är svårslagen. Badet är visserligen härligt men små detaljer irriterar, som att bottenstenarna är lite för vassa för att göra det bekvämt att traska omkring i lagunen.
Inträde: 2 000 kronor.

10. Laugardalslaug:
Reykjavíks och Islands största badhus. Mängder av bassänger både inomhus och utomhus plus en 86 meter lång vattenrutschkana. Trevligt och välskött och ofta gott om folk, på helgerna under vintern trängs badgästerna i de varma utomhusbassängerna. Eller ja, det gör de även på somrarna då badet också i ännu högre grad förvandlas till något av en främlingslegion, huvudstadens största bad är även populärt bland turisterna.
Inträde: 360 kronor.

Bubblare: Flókalundur, Hveravellir, Stykkishólmur, Grindavík, Drangsnes, Nauthólsvík och Þórshöfn.