måndag 25 januari 2010

Ny folkomröstning om större smältverk

Befolkningen i Hafnarfjörður får rösta om utbyggnaden av Rio Tinto Alcans anläggning i Straumsvík. Troligt datum för folkomröstningen är den 6 mars, samma dag som islänningarna väntas få ta ställning till Icesave-lagen.

2007 sa en knapp majoritet av befolkningen i Hafnarfjörður nej till en utbyggnad av aluminiumsmältverket. Men i finanskrisens kölvatten har opinionen svängt, och nu tros stödet för att bygga ut industrin vara tillräckligt.

Borgmästaren Lúðvík Geirsson säger till Fréttablaðið att han tror på ett definitivt besked från Rio Tinto Alcan inom de närmaste dagarna, och om företaget står fast vid planerna klubbas beslutet om en ny folkomröstning på ett kommunstyrelsemöte i veckan.

Kostnaden för utbyggnaden är omkring 100 miljoner dollar. Energin som behövs ska komma från Búðarhálsvirkjun där Landsvirkjun jagar pengar för investeringar i ny kraft. Enligt vd:n Rannveig Rist ska investeringarna öka produktionskapaciteten från 178 000 ton om året till 218 000 ton, skriver Fréttablaðið.

Rio Tinto Alcan har dock inte fattat något formellt beslut om utbyggnaden. Företaget vill ändå undersöka förutsättningarna genom en ny folkomröstning.

Utbyggnadsmotståndarna är kritiska till att frågan åter blir föremål för folkomröstning bara tre år efter senaste tillfället, vilket de anser går emot de löften som kommunstyrelsen i Hafnarfjörður då gav om att respektera resultatet.

Två andra industriprojekt är på gång i Hafnarfjörður. Glacier Water söker efter en tomt i hamnen där företaget vill bygga en anläggning för att tappa isländskt källvatten på flaska. Projektet tros kunna skapa åtminstone 50 nya jobb.

Baliqa Invest AG strävar i samarbete med Vatnsveita Hafnarfjarðar om att exportera vatten med tankfartyg. Kommunledningen har gjort tummen upp för projektet, rapporterar Fréttablaðið.

Men det finns också oro kring de fortsatta satsningarna på aluminiumsmältverk. Náttúruverndarsamtök Íslands kräver i ett öppet brev att regeringen redovisar varifrån kraften till det planerade aluminiumsmältverket vid Helguvík i Reykjanesbær ska hämtas. Miljövännerna talar om kapacitet på 360 000 ton om året och ett energibehov på 650 megawatt, vilket är nästan lika mycket som Kárahnjúkar i öster.

I nuläget är dock produktionstillståndet på 250 000 ton. Näringsminister Katrín Júlíusdóttir säger till Fréttablaðið att regeringen heller inte har bundit sig vid några kraftleveranser. Den tillgången måste Norðurál säkra hos de regionala energibolagen.

Náttúruverndarsamtök Íslands befarar att många vattenfall och geotermiskt aktiva områden kommer att offras för aluminiumsmältverkens kraftbehov.

Arbetslösheten på Suðurnes är just nu 13,6 procent. Kommunerna i regionen har det just nu mycket svårt. I Reykjanesbær räknar den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen med att smältverket vid Helguvík kommer i gång inom kort vilket skapar nya jobb och ökar skatteintäkterna. Men budgeten har fått hård kritik eftersom finansieringen av Helguvík ännu inte är säkrad.

I budgeten förutspås enligt Morgunblaðið 680 miljoner isländska kronor i ökade skatteintäkter, 2 900 nya jobb samt en befolkningsökning med två procent.

Filmstudion Atlantic Studios öppnade i helgen på det gamla flygbasområdet i Keflavík. Företaget håller till i en gammal flyghangar på 5 000 kvadratmeter. Enligt RÚV lär det dock ta några år innan verksamheten tar fart på riktigt.

Ett annat projekt som ska skapa fler arbetstillfällen är Verne Holdings serverhallar på det gamla flygbasområdet. Bygget avbröts strax efter nyår men Wellcome Trust har nu enligt Morgunblaðið gått in med mer pengar. Det betyder i sin tur att General Catalysts och Novators ägarandelar minskar, och det senare välkomnas sannolikt av regeringen.

Eftersom Björgólfur Thor Björgólfsson, tidigare storägare i Landsbanki, också är huvudägare i Verne Holdings har projektet skapat debatt eftersom staten bjuder på stora skatterabatter. Några sådana anser många att Björgólfur Thor Björgólfsson inte har gjort sig förtjänt av.

Bygget av serverhallarna väntas inte vara klart förrän 2016 och skapar under tiden mellan 80 och 120 jobb. När anläggningen väl är i drift tros den sysselsätta ett hundratal personer.

Befolkningen på Suðurnes har växt kraftigt under de senaste åren. Det är nära till huvudstaden Reykjavík samtidigt som bostadspriserna är betydligt lägre. Under de närmaste åren finns planer på ytterligare 4 800 bostäder i regionen. Nybyggen väntas inte bara i Reykjanesbær, utan också i Sandgerði, Vogar och Garður, uppger Viðskiptablaðið.

I regionen återfinns också flera av de nio nya kommuner vars ekonomi myndigheterna håller ett extra öga på. Kópavogur, Hafnarfjörður, Álftanes, Reykjanesbær, Sandgerði, Borgarbyggð, Grundarfjarðarbær, Fjarðabyggð och Fljótsdalshérað har krävts på en grundlig genomgång av den kommunala ekonomin. Bolungarvík är sedan tidigare under specialövervakning på grund av usla finanser.

Här kan du läsa mer om Reykjanesbær, här om Bolungarvík, här om Álftanes och här om Hafnarfjörður.

Foto: Rio Tinto Alcan