tisdag 9 februari 2010

Amerikan blir Islands rådgivare i Icesave-tvisten

Lee C. Buchheit blir Islands rådgivare när regeringen ska försöka förmå Nederländerna och Storbritannien att ännu en gång sätta sig vid förhandlingsbordet. Den amerikanske juristen är specialiserad på internationella transaktioner kopplade till företag och euroområdet.

Advokaten, som är anställd vid Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP och är adjungerad professor vid New York University, är inte obekant med Islands situation. Lee C. Buchheit besökte Island i augusti förra året och sa då att det var en olämplig tid att över huvud taget förhandla om Icesave. Hans uppfattning var att Landsbankis tillgångar först borde säljas. Annars är det omöjligt att slå fast hur stor den isländska bördan för Icesave blir.

Ett förslag uppgavs då vara att Island varken skulle betala ränta eller amortera på Icesave-lånen under de sju första åren. Det skulle ge ekonomin tid att återhämta sig samtidigt som regeringen skulle kunna planera återbetalningen på ett helt annat sätt. Lee C. Buchheit uppges förespråka en tidigarelagd start på återbetalningen för att minska räntekostnaderna.

Uppgifter till Islandsbloggen gör också gällande att just det kan bli Islands nya hållning i tvisten tillsammans med krav på lägre ränta - någonstans mellan två och tre procent i stället för dagens 5,55 procent. De första avbetalningarna skulle då göras före 2016. Det vore ett sätt att kringgå Nederländernas och Storbritanniens vägran att acceptera det isländska avbetalningstaket för Icesave, som ingick i den Icesave-lag som alltinget klubbade i somras.

Om Lee C. Buchheit ska ingå i en eventuell isländsk förhandlingsdelegation återstår att se. Hans första uppgift blir att bistå partiledarna i överläggningarna kring Icesave och önskade förändringar i avtalet.

Tanken är att tre personer ska ingå i förhandlingsgruppen, två utomstående experter och en isländsk representant. Kanadensaren Donald Johnston har enligt Vísir nämnts som en tänkbar kandidat.

I dag möts företrädare för partierna i alltinget på nytt för att diskutera Icesave. Förhandlingsgången blir sannolikt att så att Lee C. Buchheit får ge sina synpunkter på partiernas förslag, och när det finns enighet om hur en omförhandling ska gå till väga och vilka mål en sådan ska ha görs en formell framstöt om nya förhandlingar.

166 personer hade enligt Morgunblaðið i går röstat i folkomröstningen om Icesave-lagen. Valdagen är den 6 mars. Men om lagförslaget dras tillbaka, vilket sker om ett nytt avtal kommer på plats, blir det heller ingen folkomröstning.

Utrikesminister Össur Skarphéðinsson säger till DR att han hoppas att de nordiska länderna ändrar sig om lånen till Island:
"Alle har sagt, at det er vigtigt, at Island står ved sine forpligtelser. Vi mener, at det er ligeså vigtigt, at långiverlandene står ved deres løfter. Jeg er overbevist om, at de nordiske lande vil gøre, hvad de kan for at fortsætte med IMF-planen, der skal hjælpe Island ud af krisen. ... Hvad er det ellers, man har sin store familie til?"

Ekonomen Ólafur Ísleifsson, biträdande professor vid Háskólinn í Reykjavík och tidigare anställd vid Internationella valutafonden, hävdar i RÚV att det är Sverige, Danmark, Norge och Finland som blockerar IMF:s översyn av Islands ekonomi och därmed utbetalningen av nya lån till Island. IMF ogillar enligt honom att utnyttjas som ett vapen i Icesave-tvisten, men i synnerhet Sverige och Danmark är fast beslutna om att driva Nederländernas och Storbritanniens linje och därmed omöjliggöra fortsatta lån.

Ólafur Ísleifsson säger att uppgifterna härstammar från tidigare kolleger som tröttnat på att de nordiska länderna hindrar IMF:s arbete. IMF vill inte se lånen och Icesave som en och samma fråga, Norge och Finland har öppnat dörren för samma inställning medan Sverige och Danmark hävdar att det är Nederländernas och Storbritanniens tolkning av regelverket och synen på Islands förpliktelser som gäller.

Författaren Einar Már Guðmundsson, som ingår i den isländska grenen av Attac-rörelsen, besökte Norge i förra veckan. Där var enligt honom allmänhetens förståelse för Islands situation stor, skriver Morgunblaðið.

På Facebook finns 130 grupper som på något sätt tar ställning i Icesave-frågan. DV har tittat närmare på dem och bland annat funnit grupper som Látum Daða Snorra borga Icesave (Låt Daði Snorri betala för Icesave, 728 medlemmar), We are better than you at handball and therefore we will not pay icesave (678 medlemmar), Þeir sem eiga túbusjónvörp eiga ekki að þurfa að borga ICESAVE! (De som har tjock-tv ska inte behöva betala för Icesave, 3 706 medlemmar) och Ég kýs þig ekki - Ef þú kýst með Icesave (Jag väljer inte dig om du väljer Icesave).

Ég ætla ekki að borga Icesave! (Jag tänker inte betala för Icesave, 1 034 medlemmar) lånar mottot Hver á að borga Icesave? Essasú? från populära isländska reklamfilmer. Komikern Pétur Jóhann Sigfússon efterlyser i filmerna alla möjliga människor och gör det genom att läspande fråga essasú? - ert það þú? (är det du?). Reklamen gjorde till råga på allt 19-åriga Essasa Sue från Malaysia till isländsk kändis.

Här kan du läsa mer om Icesave-avtalet och här om hur Essasa Sue blev en stjärna på Island.