onsdag 10 februari 2010

Arion banki stämmer Björgólfur Thor Björgólfsson

Björgólfur Guðmundsson och Björgólfur Thor Björgólfsson försökte få Kaupþing att skriva av skulder på tre miljarder isländska kronor. Men banken sa nej. Sedan dess har Björgólfur Guðmundsson gått i konkurs - och nu stäms Björgólfur Thor Björgólfsson på sex miljarder.

I somras bad Björgólfur Guðmundsson och Björgólfur Thor Björgólfsson Kaupþing om att skriva av hälften av skulden för de lån som de tog för att köpa Landsbanki våren 2003. Inklusive ränta uppgår summan i dag till sex miljarder isländska kronor. Men banken sa nej till att skriva av tre miljarder.

Far och son-duons önskan väckte kraftiga reaktioner. Aktieutdelningen från Landsbanki hade nämligen gjort det möjligt för dem att lösa Kaupþing-lånen långt tidigare.

I stället försattes Björgólfur Guðmundsson i konkurs med rekordunderskottet 101 miljarder. Därför vänder sig nu Arion banki (tidigare Kaupþing) till Björgólfur Thor Björgólfsson. Han var tillsammans med fadern personligt ansvarig för lånet som tecknades via bolaget Samson.

När Landsbanki privatiserades finansierades en tredjedel av köpet av lån från Búnaðarbanki Íslands (Kaupþing) till Samson. Lånet var på 3,4 miljarder isländska kronor. Ett av villkoren för att far och son-duon skulle få lånet var också att de gick i borgen för det.

I somras erbjöd sig alltså Björgólfur Guðmundsson och Björgólfur Thor Björgólfsson att betala halva skulden. Men efter att Kaupþing nobbade förslaget har de inte betalat en krona.

Arion banki går nu därför enligt Stöð 2 till domstol för att kräva Björgólfur Thor Björgólfsson på sex miljarder. Till skillnad från sin far är han inte försatt i personlig konkurs, utan har bland annat tillgångar i läkemedelsföretaget Actavis, spelutvecklaren CCP, finansbolaget Nova och Verne Holdings som är en av delägarna i bland annat de serverhallar som byggs på den gamla Nato-basen i Keflavík.

Här kan du läsa mer om privatiseringen av Landsbanki, här mer om Kaupþings nej att avskriva halva skulden, här mer om Björgólfur Guðmundssons konkurs och här mer om Björgólfur Thor Björgólfsson och Verne Holdings.