tisdag 23 februari 2010

Davíð Oddsson i DabbpranosDet begicks brott och tummades på regler. Ändå är den ende som hittills väntar åtal för brott begångna i samband med finanskraschen Davíð Oddssons vän Baldur Guðlaugsson som misstänks för insiderbrott efter en väl tajmad försäljning av en stor aktiepost i Landsbanki.

När Davíð Oddsson talade på förra årets partikongress hävdade han just att regelverket utnyttjats och flera gjort sig skyldiga till brott. Det var också i samma tal som han jämförde vänsterkoalitionens ansträngningar att få bort honom från posten som centralbankschef med korsfästningen av Jesus.

Jón Sigurðsson skriver Seðlabanki Íslands historia. Men det blir knappast någon granskande bok om centralbankens agerande i samband med bankkraschen. Författaren har själv varit centralbankschef och minister för Framstegspartiet.

Beslutet att finansiera boken togs under Davíð Oddssons ledning. Kostnaden väntas uppgå till cirka fem miljoner isländska kronor. Boken kommer ut nästa år lagom till Seðlabanki Íslands fyller 50 år.Att Islands mest inflytelserika person skulle vara utan ansvar för finanskrisen har vissa svårt att tänka sig. Ett Youtube-klipp jämställer kretsen kring Davíð Oddsson med ett maffiagäng - den som håller på rätt häst belönas med generösa gåvor ur statskassan. Titeln på chefredaktörens, centralbankschefens och statsministerns mäktiga sammanslutning: Dabbpranos.