
I dag är det ett år sedan Islands första rödgröna regering tillträdde. Vänsterkoalitionen har haft 365 tuffa dagar. Valresultatet var starkt och gav egen majoritet. Men trots att regeringen därmed inte längre behövde förlita sig på Framstegspartiet var problemen långt ifrån över.
Opinionssiffrorna är visserligen fortfarande höga, där Gröna vänstern har ökat något på Socialdemokraternas bekostnad. För Jóhanna Sigurðardóttir har året varit oerhört svårt. Hon lyckades manövrera sig fram till ett ja i alltinget för att inleda förhandlingar om EU-medlemskap - trots att vissa av Gröna vänsterns ledamöter grät när de motiverade sina ja-röster. Samma hårda linje var på väg att lyckas även i Icesave-frågan ända tills presidenten Ólafur Ragnar Grímsson överraskade hela världen genom att inte godkänna lagen.
Förtroendet för Jóhanna Sigurðardóttir har dalat. Det är inte så konstigt. Arbetslösheten förväntas öka även under 2010, hushållen brottas alltjämt med stora skulder och Icesave-debatten har varit oerhört plågsam för regeringen då den dominerat samhällsklimatet sedan i juni och till synes lamslagit beredningen av andra frågor.

Men det har blivit något av ständigt denne Steingrímur under det senaste året. Han är långt ifrån älskad av alla, men har vunnit respekt. Jóhanna Sigurðardóttir har anklagats för att hålla sig undan, verka uppgiven och ryktena om att hon planerar att avgå vill inte tystna.
Steingrímur Jóhann Sigfússon har i flera tidningskrönikor pekats ut som den enda ministern som faktiskt tycks jobba. Vad det än gäller så är finansministern alltid redo. Ständigt denne Steingrímur.

Uppdraget är naturligtvis otacksamt i dessa nedskärningstider. Infrastrukturprojekten får ofta vänta, och de som inte får vänta åtföljs av eviga anklagelser om favorisering. Kristján L. Möller tillhör Socialdemokraternas trotjänare men gör nu sannolikt sin sista period som minister.

Gylfi Magnússon har varit aktiv i debatten och lagt fram omfattande förändringar i regelverken för den isländska finansmarknaden. Att han som ekonom också ställt sig bakom Icesave-avtalet är förstås måttligt populärt i många kretsar.

Både Ragna Árnadóttir och Gylfi Magnússon lär vara på väg ut ur regeringen. Jóhanna Sigurðardóttir hade enligt rykten tänkt att genomföra en regeringsombildning vid årsskiftet. Nu dröjer den i väntan på folkomröstningen. Men de oberoende ministrarna lär ryka så fort det sker förändringar i regeringen - oavsett om det är vid nyval eller interna rockader.

Inom Gröna vänstern har Ögmundur Jónasson ett stort stöd och ses åter som en tänkbar ministerkandidat. Och bland de anhängare som tycker att partiet har kompromissat för mycket med Socialdemokraterna ses han också som en tänkbar ledare för ett utbrytarparti om Gröna vänstern skulle offra för mycket av hjärtefrågorna. För vissa av sina motståndare är han alltjämt något av ett rött skynke.

Tuffa besparingar inom välfärden väntar. Álfheiður Ingadóttir lär därmed få fortsätta att motivera de nedskärningar som i vissa fall slår särskilt hårt mot landsbygden.

En respekterad politiker som är en trolig arvtagare på partiledarposten om Jóhanna Sigurðardóttir skulle avgå, ett jobb han redan haft en gång tidigare.
Frågan är bara vad den kommande parlamentariska utredningen om finanskraschen säger om hur Össur Skarphéðinsson och Jóhanna Sigurðardóttir skött sina jobb under åren som ledde fram till kollapsen.

Árni Páll Árnason valdes in i alltinget 2007. Har dock många års erfarenhet som politisk tjänsteman på toppnivå bland annat i Bryssel. En av Socialdemokraternas mest uttalade EU-vänner.
I opposition var Gröna vänstern emot både samarbetet och medlemsansökan, och hon har alltjämt en svår uppgift i att försvara en EU-linje som partiet egentligen inte eftersträvar. Men den var också en del av uppgörelsen med Socialdemokraterna i samband med den nya regeringsbildningen efter valet.
Även om uppdraget är tufft har Katrín Jakobsdóttir en stark ställning internt och är sannolikt favorit till att ta över ledarskapet den dag Steingrímur Jóhann Sigfússon bestämmer sig för att sluta. Ögmundur Jónasson är också en tänkbar kandidat som dock står långt till vänster om Gröna vänsterns mittfåra.
Katrín Jakobsdóttir har blivit ansiktet för många impopulära nedskärningar inom kulturen och skolan, vilket gör att hon inte är lika uppskattad utanför det egna partiet.

Ett frågetecken finns också för Jón Bjarnasons ställning inom regeringen. Han har till tonerna av socialdemokratiskt tandgnissel kritiserat planerna på att skapa ett stort arbetsmarknadsdepartement där även hans ansvarsområden ingår.

Hon är hyfsat synlig i debatten och känns slitstark. Det kan förstås behövas, energifrågorna som omfattar ytterligare utbyggnad till förmån för energiintensiva industrier har alltid politisk sprängkraft och läget på arbetsmarknaden är bekymmersamt. Turismen ligger också på hennes bord, en näring som är trygg att luta sig mot även i kristider.

Svandís Svavarsdóttir är för övrigt dotter till Svavar Gestsson, den isländske huvudförhandlaren som från vissa håll har fått mycket hård kritik för att inte ha uppnått bättre villkor för Icesave-avtalet.