lördag 27 februari 2010

Fler vill hyra bostad i Reykjavík

Bankerna var inte ensamma om att krascha på grund av finanskrisen. Även bostadsmarknaden drabbades hårt av den ekonomiska kollapsen. Men efterfrågan på hyresbostäder är rekordhög.

Åren före finanskrisen växte Reykjavíkområdet oerhört snabbt. I dag finns det flera tusen lediga bostäder i den isländska huvudstaden. Dessutom finns mängder av halvfärdiga byggen och kommunerna har också förberett nya bostadsområden och tomter som det inte längre finns något intresse för.

Bostadsmarknaden frös i samband med kraschen. Tusentals islänningar bor nu i hem som är betydligt dyrare än när de köpte dem. Många har nämligen myntkorgslån, lån i andra valutor som är knutna till kronan. De var gynnsamma så länge den isländska kronan var stark, men blev en skuldfälla när valutakursen rasade.

Att i dag äga en bostad som är belånad till uppemot dubbla värdet är ingen ovanlighet. Efterfrågan är dessutom liten vilket gör det svårt att ens sälja bostaden till reapris.

I mitten av december förra året ägde bankerna och Íbúðalánasjóður enligt Morgunblaðið totalt 575 bostäder och bostadshus till ett värde av omkring tio miljarder isländska kronor. De har tagit över fastigheterna eftersom ägaren inte längre kan betala lånen. Till det kommer flera hundratusen kvadratmeter lokaler avsedda för företag. Där är efterfrågan fortfarande liten.

Däremot ökar trycket alltjämt på hyresmarknaden. Hyrorna närmar sig samma nivåer som före finanskraschen, och bostadsbolagen har få lägenheter att erbjuda. Många söker efter mindre bostäder, och de som finns hyrs i regel ut snabbare än före krisen, skriver Morgunblaðið.

Uthyrarna förutspår fortsatt god efterfrågan och uppmanar därför byggherrar att hyra ut i stället för att försöka sälja nya bostäder.

Snitthyran för en tvåa i centrala Reykjavík är 1 600 isländska kronor kvadratmetern. Större lägenheter är något billigare per kvadratmeter, uppger Fréttablaðið.

Bostadsområdena i Reykjavík har framför allt växt utanför stadskärnan. Gísli Marteinn Baldursson, fullmäktigeledamot för Självständighetspartiet, vill att kommunen i stället ska försöka bygga närmare centrum. Det blir också billigare eftersom befintlig infrastruktur kan användas.

I industriområdet Skeifan bor till exempel bara en enda person - genom att tänka om i stadsplaneringen skulle här kunna byggas bostäder för 3 000 personer. Stadsdelen är heller inte så avlägsen som när området planerades, i dag ligger det vid flera genomfartsleder samt nära Laugardalur och borde därför kunna bli attraktivt, rapporterar Fréttablaðið.

I nuläget är 3 000 bostäder i Reykjavíkområdet under produktion. 1 800 av dem är nästan inflyttningsklara. Dessutom har 4 000 tomter förberetts för nybyggnation. Därför väntas inga nya bostadsbyggen påbörjas förrän 2011, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om bostadsmarknaden i Reykjavík.

Andra medier om utvecklingen på Island:
Holländare motsträviga i Icesave-förhandlingarna: Dagens Nyheter
Island riskerar sänkt kreditbetyg: Dagens Industri
Iceland on track for joining EU: The Guardian
Iceland at risk of isolation over failure to repay loans: The Times
Icesave deal 'still possible', Iceland's PM says: Daily Telegraph
Icelandic-brand beer coming to Manitoba in late March: Winnipeg Free Press
Off the tourist trail in Iceland: Financial Times