onsdag 10 februari 2010

Hells Angels vill stämma Island för avvisningar

Den norske Hells Angels-ledaren Leif Ivar Kristiansen reste till Island för att undersöka möjligheterna att stämma den isländska staten som ofta kastar ut Hells Angels-medlemmar med hänvisning till att de hotar nationens säkerhet. Resultatet av resan: Leif Ivar Kristiansen kastades ut ur landet med hänvisning till nationens säkerhet.

Fafner MC Iceland lades ned i höstas och återuppstod som MC Prospect of Hells Angels Iceland. Klubben tog därmed ytterligare ett steg mot att bli fullvärdig medlem i Hells Angels, något som enligt polisen skulle kunna ske mot slutet av 2010.

Regeringen ogillar utvecklingen och justitieminister Ragna Árnadóttir förbereder ett lagförslag som ska förbjuda organisationer vars syfte är att begå brott. Enligt regeringen skulle det kunna förhindra att Hells Angels etablerar sig på Island eftersom det tvingar sammanslutningen att gå under jorden eller upplösas.

Myndigheternas taktik mot Hells Angels försök att få fäste på Island är att störa verksamheten. Varje gång MC Prospect of Hells Angels Iceland bjuder in utländska medlemmar till fest brukar det sluta med massavvisningar. Polisen tar hand om de oönskade gästerna redan på flygplatsen i Keflavík som sätts på nästa plan hem.

Varje gång har ingripandet motiverats med att Hells Angels-medlemmarna utgör ett hot mot Islands säkerhet.

Leif Ivar Kristiansen landade på Keflavík tillsammans med stjärnadvokaten Morten Furuholmen i måndags. Syftet med resan var enligt Aftenposten att träffa isländska kamrater, men också att förbereda en stämning mot den isländska staten. Morten Furuholmen anser nämligen att avvisningarna av Hells Angels-medlemmar strider mot Eftas regelverk, skriver Vísir.

Tanken var att diskutera en tidigare avvisning, men Morten Furuholmen fick alltså ytterligare ett fall att arbeta med. Leif Ivar Kristiansen fick tillbringa natten på ett hotellrum på Suðurnes innan han skickades hem till Norge.

Leif Ivar Kristensen har dock tidigare släppts in i landet. Före jul besökte han enligt DV Reykjavík under ett par dagar.

Polisen genomförde avvisningen efter samråd med Útlendingastofnun. I ett pressmeddelande skriver polisen att Leif Ivar Kristiansens besök gällde ansträngningarna att göra MC Prospect of Hells Angels Iceland till fullvärdiga medlemmar av organisationen. Eftersom Hells Angels ägnar sig åt organiserad brottslighet utgör sammanslutningen ett hot mot det isländska samhället.

Fafner MC Iceland uppvaktades även av Bandidos som också var intresserade av tätare band till den isländska klubben. Men Hells Angels vann dragkampen och kontakterna med den norska avdelningen har sedan dess varit täta. Det är också norska Hells Angels som slussar in MC Prospect of Hells Angels Iceland i den internationella organisationen.

Flera isländska medlemmar är dömda för brott, bland annat bedrägeri, misshandel och narkotikabrott. Polisen fruktar att brottsligheten skulle öka om den isländska grenen fick fullvärdigt medlemskap i Hells Angels. Så motiveras också avvisningarna.

Leif Ivar Kristensen har dock en annan bild av klubbens verksamhet. Sommaren 2008 berättade han för DV om Hells Angels expansion:
"Isländska myndigheter behöver inte frukta oss. ... Jag beklagar faktiskt att de är rädda för oss. Vi är vänliga män som bara vill åka med våra motorcyklar. ... Men om de vill ha krig kan vi möta dem med full styrka."

Morten Furuholmen undersöker möjligheterna att stämma den isländska staten såväl inför isländsk domstol som Efta-domstolen.

En tidigare Fafner MC Iceland-medlem dömdes i förra veckan till två och ett halvt års fängelse för sexuella övergrepp mot två tonårsflickor. Som anställd på behandlingshemmet Meðferðarheimilið Árbót utanför Húsavík tvingade han både den 16-åriga och den 18-åriga flickan till oralsex. Den 16-åriga flickan tvingades även till samlag med mannen. Han har också ofredat dem vid flera tillfällen genom kyssar och smekningar.

Flickorna vittnade vid Héraðsdómur Norðurlands eystra att mannen hade hotat med att skicka mc-klubbens medlemmar på dem om de berättade om övergreppen. Om de inte höll tyst skulle han mörda dem.

Utöver fängelsestraffet ska han också betala 1 250 000 isländska kronor i skadestånd till 16-åringen, och 500 000 kronor till 18-åringen.

Mannen lämnade dock Fafner MC Iceland för nio år sedan. Enligt klubbens nuvarande ordförande sparkades han ut på grund av dåligt uppförande.

"Vi har ingen kontakt med den mannen. ... Vi har inget med sådana äckel att göra", säger han till Vísir.

Här kan du läsa mer om regeringens strävan att förbjuda Hells Angels och här domen mot den före detta Fafner-medlemmen i sin helhet.