tisdag 16 februari 2010

Isländskt hiphop-bråk ledde till knivslagsmålIslands första riktiga hiphop-bråk slutade med en knivattack i en radiostudio i Reykjavík i går. Rapparen Magnús "Móri" Ómarsson misstänks ha försökt knivskära rivalen Erpur "Blaz Roca" Eyvindarson. Erpur Eyvindarson försvarade sig med en golvmopp och lyckades därigenom undkomma skador.

Móri och Erpur - den senare känd från XXX Rottweiler Hundar - har varit i luven på varandra en längre tid. Erpur har skrivit hatlåten "Burðadýr" om Móri och hävdat att drogliberalen Móri är ett levande exempel på vilka biverkningar cannabis har.

Móri, som kallar sig yrkeskriminell, har i sin tur kontrat med att han har rappat sedan Erpur gick omkring i blöjor. I förra veckan sa han till Fréttablaðið att han hade erbjudit Erpur möjligheten att göra upp på tu man hand, men att rivalen aldrig hörde av sig.

I går eftermiddag skulle rapparna mötas i en verbal duell i programmet "Harmageddon" på X-ið 97,7 i 365:s lokaler på Skaftahlíð i Reykjavík. Móri sägs ha kommit till studion med kniv, elpistol och sin dobermannhund.

Konflikten blev våldsam redan före sändning. Redan när rapparna fick syn på varandra vid entrén ska bråket ha börjat. Den verbala striden övergick snart till handgripligheter. Móri misstänks ha gått till attack och försökt hugga Erpur med kniv. Erpur försvarade sig med en golvmopp och programledaren Frosti Logason försökte gå emellan i bråket.

Móri har en annan version av händelserna. På sin Facebook-sida skriver han att han agerade i självförsvar efter att ha blivit attackerad och inte "startade den här skiten". Han säger också att han släppte hunden på Erpur för att avväpna honom samt att rivalen flydde som "en kärring".

Efter dådet lämnade Móri platsen. Han överlämnade senare sig själv till polisen i Reykjavík.

Bråket ska ha pågått i ungefär fem minuter. Ingen ska ha skadats i tumultet. Enligt Fréttablaðið tänker både Erpur och Móri polisanmäla händelsen.

Syftet med att bjuda in de rivaliserande rapparna till "Harmageddon" var just att diskutera konflikten mellan dem.

"Jag trodde faktiskt inte att det skulle gå så illa. Jag trodde hela tiden att det var möjligt att lösa det här", säger Frosti Logason till Morgunblaðið.

Det är första gången som ett gräl på den isländska hiphop-scenen går så långt som till fysiskt våld. Rapparen och programledaren Halldór "Dóri DNA" Halldórsson säger till Vísir att rapscenen nu befinner sig i chock:
"Det här har aldrig tidigare hänt på Island. ... Vi är vuxna män som jobbar och pluggar. Vi kan inte hålla på med sådant tjafs. ... Den här händelsen ger helt fel bild av hiphopvärlden."

Uppenbarligen såg tusentals islänningar bråket med kniv och golvmopp snarare som komik än blodigt allvar. Facebook-gruppen Ég hata þegar Móri reynir að stinga mig þegar ég er að skúra (Jag hatar att Móri försökte hugga mig när jag höll på att städa) fick nämligen snabbt tusentals medlemmar.

Erpur Eyvindarson dömdes för övrigt av Hæstaréttur Íslands i december 2002 till 150 000 isländska kronor i skadestånd för att ha vanhedrat en annan nation. Den sällsynta brottsrubriceringen användes sedan rapparen tillsammans med två kumpaner våren 2001 kastat brandbomber mot USA:s ambassad i Reykjavík.Ovan kan du lyssna på Móris "Atvinnukrimmi" ("Yrkeskriminell") där han lovar att aldrig ge upp kampen mot sina fiender och kolla på Blaz Rocas "Stórasta land í heimi". Här kan du läsa domen mot Erpur Þórólfur Eyvindarson från Hæstiréttur Íslands i sin helhet.