onsdag 3 februari 2010

Jón Gnarrs nya förslag: Björkstaty på Engey

Hanna Birna Kristjánsdóttir ser enligt opinionsmätningarna ut att leda Självständighetspartiet till ett starkt resultat i vårens kommunalval. Men när det gäller underhållningsvärde är det alltjämt Jón Gnarrs kampanj för Besti flokkurinn som regerar. Partiets senaste förslag: Att resa en gigantisk staty av Björk på ön Engey i Faxaflói.

Besti flokkurinn (Bästa partiet) lanserade nyligen en ny hemsida i samarbete med Davíð og Golíat. Ett företag Jón Gnarr lovar ska få omfattande kommunala uppdrag som tack om han väljs in i kommunfullmäktige.

Partiets provval äger rum den 10 februari. Fler och fler av huvudstadens kändisar ställer upp för Besti flokkurinn och Jón Gnarrs önskan om ett välbetalt jobb med assistenter och stora möjligheter till att göra väntjänster åt nära och kära.

Bland kandidaterna finns serietecknaren Hugleikur Dagsson, skådespelarna Jörundur Ragnarsson och Þorsteinn Guðmundsson, journalisten Gunnar Lárus "Dr. Gunni" Hjálmarsson, musikerna Einar Örn Benediktsson, Margrét Kristín Blöndal, Sigurjón Kjartansson och Óttar Proppé, filmproducenten Harpa Elísa Þórsdóttir, manusförfattaren Jóhann Ævar Grímsson samt duon som skapade Silvía Nótt, Ágústa Eva Erlendsdóttir och Gaukur Úlfarsson.

Besti flokkurinns partiprogram blir allt mer detaljerat. Kärnfrågorna är visserligen fortfarande gratis bad (och handduk) samt att lyssna mer på kvinnor och gamla, men nu lanserar Jón Gnarr alltså planerna på en enorm staty av Björk på en liten ö nära Reykjavík:
"Det har talats mycket bland folket om vikten av att resa något poänglöst byggnadsverk i Reykjavík liknande dem som man kan se i utländska storstäder. Alla känner till pyramiderna i Egypten, Frihetsgudinnan i New York och Eiffeltornet i Paris. Flera förslag har kommit in. Alla har en åsikt om det här. De flesta vill resa en staty av Björk Guðmundsdóttir på Engey. Det är en god idé och ett roligt nöje för folk, framför allt utländska gäster. Björk personifierar Island över hela världen och är en god ambassadör för oss. Statyn blir i samma stil som Frihetsgudinnan, fast större. Många vill att den blir åtminstone ytterligare hälften så stor. I ögonen blir det jättestora strålkastare som rör sig efter bestämda mönster. Förmodligen blir det möjligt att vrida på huvudet och rikta ljuset mot vad som helst. På det sättet kan man till exempel lysa upp centrum under kulturnatten eller dylikt. Statyn utrustas med jättestora högtalare med rörelsesensorer som startar automatiskt så fort någon rör sig i närheten av dem. Den kan då vända huvudet mot det som rör sig och tala med Björks röst och berätta om Island eller Reykjavík på engelska, danska och tyska. Statyn kan också ta över varningssignalen från civilskyddet och meddela oss om det finns någon fara. Då talar den med Björgvin Halldórssons röst och berättar för alla vad som närmar sig: 'Goda islänningar, förbered er för jordskalv" eller 'Åk inte långt, här framme är det ett vulkanutbrott vid Bláfjöll.'"

Björgvin Halldórsson är en artist - ibland kallad för Islands Elvis - från Hafnarfjörður. Björk nobbade tidigare ön Engey som en gåva från staten. Hon ville nämligen enligt MSNBC inte att den skulle förvandlas till en turistattraktion. Nu kan hon alltså med Besti flokkurinns hjälp slå två flugor i en smäll: Ta ön i besittning utan att behöva fly uppmärksamheten.

Engey användes främst för fiske och odling men på 1800-talet fanns här också en fartygstillverkare. Ön är sedan länge obebodd. De sista invånarna lämnade ön 1950. På 1960-talet brändes de sista förfallna ödegårdarna ned. Den första kyrkan på ön byggdes 1379, den sista försvann 1765. Fyren på öns nordspets restes 1902. 1978 övergick Engey till kommunen. Ön är den näst största i bukten Kollafjörður efter Viðey.

Björk är dock inte den enda kändisen som knutits till Engey. Den så kallade Engeyjarætt är en inflytelserik släkt med band till ön. Här återfinns bland annat förre statsministern Bjarni Benediktsson, dagens ledare för Självständighetspartiet Bjarni Benediktsson, förre justitieministern Björn Bjarnason, alltingsledamoten Valgerður Bjarnadóttir och tidigare kommunikationsministern Halldór Blöndal.

Jón Gnarr har förstås planer för att bli kvitt arbetslösheten också. Bristen på jobb kan ju inte lösas med att varenda kotte utvisas ur landet, i stället får robotar sköta uppgifterna när den mänskliga arbetskraften tar ledigt. Hur arbetslösheten har uppkommit har partiledaren inte lika bra koll på:
"Jag känner inte till anledningen men jag vägrar att tro att alla är så lata. Det finns alltid latmaskar men de är säkert i minoritet."

Som det ser ut just nu står kampen om huvudstaden mellan Självständighetspartiet och Socialdemokraterna tillsammans med Gröna vänstern. Framstegspartiet kan möjligtvis få ett mandat, medan Liberalerna knappast får förnyat förtroende efter alla turer kring Ólafur F. Magnússon.

Om Besti flokkurinn faktiskt tar plats i fullmäktige blir det dessutom sannolikt som vågmästare. Och det vore naturligtvis intressant om det skulle tvinga komikern Jón Gnarr att ta ställning till förslag som inte enbart gäller gratis inträde på badhusen fria bussresor för studenter.

Här kan du läsa mer om Jón Gnarrs förvirrande och genomironiska valkampanj.