måndag 1 februari 2010

Kvinna föll i glaciärspricka - avled

En 45-årig isländsk kvinna avled i lördags sedan hon fallit i en glaciärspricka på Langjökull. Tillståndet för kvinnans 7-årige son, som också skadades vid olyckan, är allvarligt men stabilt.

Larmet kom vid 13-tiden i lördags. Kvinnan och sonen deltog i en grupptur med superjeep upp på västra Langjökull. När de vandrade på glaciären gav snötäcket plötsligt vika och båda föll ned i en spricka.

Kvinnan föll ungefär 20 meter, pojken nästan 30 meter.

Räddningsinsatser från Borgarnes, Akranes och Reykjavíkområdet kallades in. Ungefär en halvtimme efter larmet landade den första räddningshelikoptern på glaciären. Något senare kom de första räddningsinsatserna landvägen med snöskoter. Totalt deltog omkring 100 personer i räddningsarbetet.

Glaciärsprickan var trång vilket gjorde att omständigheterna för att hjälpa kvinnan och pojken var svåra. Att fira ned räddningsarbetarna i sprickan var därför både komplicerat och tidsödande. De fick hissas ned en i taget huvudet före. Enligt räddningsstyrkorna fanns många sprickbildningar i glaciären vilket också försvårade arbetet.

Det tog två timmar att få upp kvinnan, som då var avliden. Hon dog sannolikt av fallet. Att rädda pojken tog ytterligare två timmar. Han var då nedkyld men vid medvetande. 7-åringen vårdas nu på Landspítali. Pojkens tillstånd är allvarligt men stabilt.

Den 45-åriga kvinnan var bosatt i Reykjavíkområdet. Hon efterlämnar make och tre barn.

Kvinnan blev det sjunde offret för dödsolyckor på Island i år. Enligt experter är glaciärerna farligare under snöfattiga vintrar som denna.

Polisen i Selfoss fick under förra veckan larm om ytterligare en olycka på Langjökull. En man bröt då armen sedan han ramlat ned i en mindre glaciärspricka. Med hjälp av sina två färdkamrater kunde han uppsöka vård på egen hand.