onsdag 17 februari 2010

Nya möten om Icesave - men inga förhandlingar

Den isländska Icesave-delegationen mötte i går åter företrädare för den brittiska och nederländska regeringen för överläggningar om tvisten. Diskussionerna väntas fortsätta i veckan, men något besked om huruvida det blir en omförhandling finns ännu inte.

Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir sa under gårdagens debatt i alltinget att hon har vissa förhoppningar om att nå fram till ett bättre avtal. Regeringen har sannolikt den här veckan och nästa på sig, annars blir det politiskt omöjligt att stoppa folkomröstningen om inte ett nytt avtal finns. I annat fall lär regeringen få höra att den blåser av valet för att rädda sitt eget skinn.

Framstegspartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson undrade i debatten hur Jóhanna Sigurðardóttir resonerade när oppositionspolitikerna uppmanats hemlighålla den isländska förhandlingsstrategin, samtidigt som Anne Sibert, medlem i Seðlabanki Íslands bankråd, i Vox EU skriver att Island har råd att betala för Icesave. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hävdade att den var olämplig och skadade Islands position.

Jóhanna Sigurðardóttir sa att centralbanken visserligen är självständig, men att alla uppgifter kan påverka utgången av samtalen i ett så känsligt läge som nu.

Steingrímur Jóhann Sigfússon konstaterade under debatten att Islands ekonomi är något bättre än vad prognoserna som gjordes strax efter finanskraschen förutspådde. Såväl arbetslösheten som bruttonationalprodukten har ökat respektive krympt mindre än väntat.

Han hävdade vidare att oklarheterna kring Icesave försenar den ekonomiska återhämtningen. Samtidigt pekar flera stora nyinvesteringar och fortsatt tillströmning av turister på att situationen på arbetsmarknaden kan förbättras rejält redan under 2010. Då väntas också fler investerare åter våga satsa på Island.

Diskussionerna i London väntas fortsätta i morgon. I den isländska delegationen ingår den amerikanske juristen Lee C. Buchheit, Guðmundur Árnason från finansdepartementet, Einar Gunnarsson från utrikesdepartementet och juristen Jóhannes Karl Sveinsson. Dessutom deltar kanadensaren Don Johnston och juristen Lárus Blöndal vid mötena. Den senare handplockades av oppositionen på grund av att han motsätter sig isländskt ansvar för Icesave.

Delegationen har fått regeringens mandat att förhandla för Islands räkning, uppger Morgunblaðið. Det kan innebära att en eventuell omförhandling sker snabbt och informellt. Ett besked om själva omförhandlingen väntas redan i veckan.

Utrikesminister Össur Skarphéðinsson diskuterade i går enligt ett pressmeddelande Icesave och Islands ansökan om EU-medlemskap med sin svenske kollega Carl Bildt. Den 24 februari väntas EU ge klartecken för förhandlingar om villkoren för isländskt medlemskap, rapporterar Reuters.

Island har hela tiden kämpat för att lyckas övertyga EU om att frågan om medlemskap och Icesave-tvisten är två skilda saker. Den synen har inte vunnit gehör hos Storbritannien, Nederländerna, Sverige och Danmark.

För att övertyga det isländska folket om fördelarna med ett medlemskap väntar samma uppgift för EU och de isländska Socialdemokraterna, att förklara att Icesave-avtalet och unionen är två skilda saker. Utgångsläget är tufft. Om de misslyckas är det högst sannolikt att islänningarna ännu en gång säger nej till EU:s villkor i en folkomröstning.

Här kan du läsa mer om Icesave.

Andra medier om utvecklingen på Island:
Klart för Islands EU-förhandlingar: Svenska Dagbladet