tisdag 23 mars 2010

Arbetslösa får övervakas genom ip-nummer

Det är fullt lagligt att kontrollera arbetslösas ip-nummer för att komma åt personer som fuskar med a-kassan eller inte söker jobb på allvar. Det fastslår Persónuvernd.

En isländsk kvinna besökte släktingar i Sverige under en längre tid. Från utlandet intygade kvinnan att hon var arbetslös och sökte jobb genom att logga in på Vinnumálastofnuns hemsida. Där bekräftade hon för den isländska motsvarigheten till Arbetsförmedlingen att hon alltjämt var berättigad till a-kassa.

Men Vinnumálastofnun kontrollerade varifrån hon loggat in och gjort sina bekräftelser. När det visade sig att hon befunnit sig i Sverige under hela juli förra året förlorade hon rätten till a-kassa. Beslutet motiverades med att kvinnan inte kunde anses stå till arbetsmarknadens förfogande om hon bodde hos släktingar i utlandet.

Kvinnan anmälde händelsen till Persónuvernd, Islands motsvarighet till Datainspektionen, som konstaterar att kontrollen visserligen kan anses vara integritetskränkande men att den måste accepteras som ett sätt för myndigheterna att granska dem som lever på a-kassa och deras rätt till ersättningen.

Däremot får Vinnumálastofnun kritik för att inte upplysa om kontrollerna av ip-nummer. Sådan information bör enligt Persónuvernd finnas på myndighetens hemsida och delges alla som ansöker om arbetslöshetsersättning.

Det finns inget förbud mot att resa utomlands samtidigt som en person får arbetslöshetsersättning. Däremot måste alla utlandsresor anmälas till Vinnumálastofnun för granskning om resan påverkar rätten till a-kassa. En längre resa som den till Sverige anses alltså inte vara förenlig med att samtidigt vara arbetssökande.

Arbetslösheten på Island är just nu 9,3 procent. Det är den högsta nivån i landets historia.

Här kan du läsa beslutet från Persónuvernd i sin helhet och här kan du läsa mer om arbetslösheten på Island.