söndag 7 mars 2010

Eyjafjallajökull allt närmare utbrott

Jordskalven vid Eyjafjallajökull fortsätter. Fler och fler experter befarar nu att vulkanen kan vara på väg att eruptera för första gången sedan 1823.

I somras registrerades omkring 200 mindre jordbävningar vid Eyjafjallajökull, och de senaste månaderna har intensiteten i skalven tilltagit. Jordskalven är visserligen inte särskilt kraftiga - det skarpaste under de senaste dagarna uppmättes till 2,9 på Richterskalan - men det rör sig om flera skalv i timmen. Under de tre senaste dygnen har Veðurstofa Íslands noterat över 700 skalv i området.

Eyjafjallajökull har också stigit med flera centimeter på grund av magma som strömmar in. Samma mönster noterades 1999, där de kraftiga rörelserna både orsakade en viss landhöjning samt ett förmodat mindre vulkanutbrott vid grannen Katla som aldrig nådde ytan.

Experterna tror att Eyjafjallajökull nu är på väg att få ett av sina sällsynta utbrott. Det senaste utbrottet varade mellan 1821 och 1823. Eyjafjallajökull erupterade också 1612 och förmodligen någon gång under 800-talets slut.

Eyjafjalljökull är en långsam vulkan. Det kan enligt forskarna ta flera år innan utbrottet kommer. Utbrotten kan i sig också betecknas som långsamma, de startar i maklig takt och ökar i styrka. Det gör att ett utbrott inte väntas sätta människoliv på spel.

Då är vulkaner som Hekla och Grímsvötn farligare, medan den främsta faran med Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull är de glaciärflöden som kan följa på ett utbrott.

Närmast Eyjafjallajökull ligger gårdarna kring Þorvaldseyri. De ingår i de områden nära Hvolsvöllur och Skógar på sydkusten som kommer att utrymmas först om ett utbrott börjar. Men bonden Sigurður Þór Þórhallsson på gården Önundarhorn säger till Morgunblaðið att han inte känner av någon brådska:
"Naturligtvis följer man vad som händer. Det är uppenbart att något är på gång där borta. ... Men jag litar på att man har bra koll på det här men det krävs att det kommer hit och bankar på sovrumsfönstret för att vi ska flytta på oss."

Omkring 600 personer bor i utrymningszonen nära vulkanen. Även om Eyjafjallajökull är långsam så bor många vid glaciärens fot. Om en utrymning måste göras kan det därför ändå krävas att evakueringen tar högst en halvtimme.

Bonden Ólafur Eggertsson vid Þorvaldseyri säger till DV att han har högst 20 minuter på sig att lämna gården om så krävs:
"Vi ska inte underskatta det här berget. Det är inte en död vulkan utan den lever. Så är Island och vid bor vid det och är beredda på vad som än händer. ... Men det finns mycket ovisshet. Kanske exploderar toppen bara en vacker vinterdag och skapar en stor bomb. Det talas visserligen om att det här inte är en särskilt kraftfull vulkan men man vet aldrig."

Mätstationen vid Þorvaldseyri har flyttats fyra centimeter sedan årsskiftet. Orsaken tros vara den flitiga aktiviteten i området. De flesta skalven inträffar omkring tio kilometer under jordskorpan.

Här kan du läsa mer om aktiviteten vid Eyjafjallajökull.