söndag 21 mars 2010

Eyjafjallajökulls första utbrott sedan 1823

Eyjafjallajökull har fått ett utbrott. Det är första gången sedan 1823 som vulkanen erupterar. Omkring 500 personer har evakuerats från sina hem. Ingen person har hittills rapporterats skadad.

Marken ska ha öppnat sig omkring en kilometer vid Fimmvörðuháls mellan Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull. Än så länge har mängderna aska varit små. Som det ser ut i nuläget sker utbrottet inte i ett område som är täckt av is. Det tycks dock som att mängderna lava ökar.

Preliminära uppgifter från Landhelgisgæsla Íslands gör gällande att lava nu strömmar fram från minst sexton öppningar i marken.

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull kommer inte oväntat. I flera månader har magma strömmat in underifrån och höjt glaciären. Samtidigt har jordskalven i synnerhet efter nyår varit oerhört täta, ibland har flera hundra jordbävningar registrerats under ett dygn. Utbrottet ska dock inte ha föregåtts av några särskilt kraftiga skalv.

Det är första gången sedan 1823 som Eyjafjallajökull erupterar. Det utbrottet varade i två år. Eyjafjallajökull erupterade även 1612 och sannolikt också under slutet av 800-talet.

De tidigare utbrotten har varit förhållandevis långsamma. Det kan dröja flera veckor eller till och med månader innan det går att avgöra om det här utbrottet är litet eller stort.

Omkring 500 personer i Rangárþing ytra har evakuerats. 400 personer har också anmält sig till det lokala katastrofcentrat i Hvolsvöllur.

Bönderna i området har dock fått tillstånd att åter ge sig in i det evakuerade området för att ta hand om boskap.

Flygplatserna i Keflavík, Reykjavík och Akureyri har stängt medan flygplatsen i Egilsstaðir vid behov är öppen för internationell trafik. All flygtrafik har dirigerats om minst 120 sjömil bort från vulkanutbrottet. Flera flygplan har också tvingats vända i luften. Ringvägen mellan Selfoss och Vík í Mýrdal har spärrats av. Vulkanutbrottet syns ända bort till Västmannaöarna.

Här kan du läsa mer om jordskalven vid Eyjafjallajökull som förebådat vulkanutbrottet och här mer om alla vulkanutbrott i Islands historia. Här kan du se bilder från en webbkamera vid Eyjafjallajökull men RÚV:s webbkamera vid Hekla är mer avlägsen men bättre.

Andra medier om vulkanutbrottet:
Vulkanutbrott på Island i natt: Expressen
Evakuering vid vulkanutbrott på Island: Sveriges Radio
Hundratals flyr isländsk vulkan: Svenska Dagbladet
Expert: Ett utbrott kan pågå i åratal: Svenska Dagbladet
Granne med vulkanen - stannar kvar i sitt hus: Svenska Dagbladet
"Det regnade aska": Aftonbladet
Hundratals evakuerade, flygtrafiken styrs förbi Island: Österbottens Tidning

Illustration: Veðurstofa Íslands
Foto: Landhelgisgæsla Íslands