
Under gårdagsmorgonen ökade utbrottet något i intensitet, men det rör sig alltjämt om ett förhållandevis litet utbrott. Läget anses nu vara så stabilt att Almannavarnir nu lyfter förbudet mot att ge sig in i Fimmvörðuháls. Men alla besök sker på egen risk, och i nuläget, när vägen till Þórsmörk är avspärrad på grund av fara för översvämningar, rör det sig om uppskattningsvis fem timmars vandring i varje riktning. Dessutom är det fortfarande förbjudet att ta sig närmare vulkanen än fem kilometer.
Vägen till Fimmvörðuháls är inte framkomlig och avstängd för fordonstrafik. Två bilar körde fast i går på vägen upp mot utbrottets centrum. Förhoppningen är att nyfikna snart ska kunna använda vägen via Fljótshlíð i stället.
Däremot är Þórsmörk och Eyjafjallajökull alltjämt avspärrade. Det finns fortfarande en risk att utbrottet sprider sig under jökeln, och då är risken för en glaciärflod överhängande.
Lavan faller nu 200 meter ned mot Hrunagil. Om utbrottet inte mattas av väntas lavan nå fram till Krossá vid Þórsmörk om några dagar. Vilka konsekvenserna skulle bli för naturreservatet är ännu för tidigt att säga. Samtidigt bildar lava och aska ett allt större berg vid Fimmvörðuháls.
Lavaströmmarna kommer från fyra eller fem kratrar - kratrarna har alltså blivit färre men också vuxit i storlek. Lavan, som i svalnat tillstånd blir basalt, är mellan 1 150 och 1 200 grader och är av samma typ som vid Surtseyutbrottet.
Den här eruptionen är sannolikt Eyjafjallajökulls femte utbrott. Men enligt Náttúrufræðistofnun Íslands kan antalet lavaflöden som passerat Fimmvörðuháls vara betydligt större än så.
Åtminstone sex till åtta lavaflöden har drabbat Fimmvörðuháls sedan den senaste istiden. Utbrottslämningarna är knappast äldre än att de började uppstå vid vulkanutbrott som inträffade när glaciären sträckte sig över hela området och ända till havet.
Fimmvörðuháls blev sannolikt isfritt efter den senaste istiden och har alltså brunnit många gånger sedan dess. Det exakta antalet utbrott är dock svårt att slå fast eftersom delar av bevisen sannolikt alltjämt gömmer sig under glaciärernas istäcken.
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och där finns också länkar till webbkameror som följer eruptionen. Nu har även Vodafone fixat en som du hittar här.
Ovan kan du se ett nyhetsinslag från Fox om Eyjafjallajökull och Katla samt videoklipp från utbrottet.
Foto: Landhelgisgæsla Íslands