onsdag 24 mars 2010

Island inför totalförbud mot striptease

Strippklubbarna i Reykjavíkområdet kan tvingas att slå igen. I går röstade alltinget ja till en lag som innebär ett totalförbud mot striptease. Inte en enda ledamot röstade emot förslaget.

På Island är pornografi förbjudet. Kryphål i lagen har dock gjort det möjligt att bland annat driva strippklubbar. Men det lagutrymmet har nu täppts till. Den 1 juli träder lagen som stoppar striptease i kraft. Antingen får huvudstadens tre strippklubbar slå igen eller se till så att dansarna behåller kläderna på.

31 ledamöter från samtliga partier i alltinget röstade för strippförbudet. Två ledamöter, Självständighetspartiets Árni Johnsen och Ragnheiður E. Árnadóttir, avstod från att rösta medan trettio ledamöter var frånvarande.

Socialdemokraten Steinunn Valdís Óskarsdóttir beskrev i debatten som föregick omröstningen beslutet som historiskt.

Framstegspartiets Siv Friðleifsdóttir uttryckte sin glädje över att alltinget under mars tagit två viktiga beslut för ökad jämställdhet: Kvoterade bolagsstyrelser och förbud mot striptease.

Gröna vänsterns Atli Gíslason motiverade sin röst med att strippklubbar i många länder kan knytas till prostitution, människohandel, narkotikabrott och misshandel. Samtliga hyllade också Kolbrún Halldórsdóttir, tidigare alltingsledamot för Gröna vänstern, som tog initiativet till förbudet.

Lagen förbjuder restauranger och andra uteställen att erbjuda underhållning där personal eller artister är nakna. Förbudet riktar sig alltså inte uttryckligen mot strippklubbarna, men de är i dag de enda som utnyttjar kryphålet i lagen som gör det möjligt att erbjuda striptease.

Klubbägarna har tidigare hotat att stämma staten och kräva skadestånd om förbudet träder i kraft. Eftersom regeringen över en natt gör deras verksamhet olaglig bör staten också kompensera dem ekonomiskt, anser de.

Klubbarna har nu två val: Slå igen eller försöka få verksamheten att gå runt samtidigt som dansarna behåller kläderna på. Om någon väljer det senare väntar sannolikt snart en debatt om hur mycket kläder som krävs för att det inte ska röra sig om helnaket.

Här kan du läsa mer om förbudet mot strippklubbar och här om beslutet att kvotera bolagsstyrelser.

Andra medier om beslutet:
Island förbjuder striptease: Aftonbladet