tisdag 2 mars 2010

Isländska systembolaget stoppar helig öl

En bedjande munk med ett kors i händerna kan uppfattas som kränkande på en ölflaska. Därför stoppar Áfengis- og tóbaksverslun ríkisins försäljningen av Ölvisholt Brugghús påsköl Heilagur papi på Vínbúðin.

Inför påsken har Ölvisholt Brugghús i Selfoss bryggt en chokladporter med 5,6 procent alkoholhalt. För att förstärka chokladsmaken har ölet kryddats med kakao och vanilj.

Men när ölet skulle ut i det isländska systembolaget Vínbúðins butiker blev det nobben. I Áfengis- og tóbaksverslun ríkisins regelverk står det nämligen att inga varor som kan kränka någon med bland annat hänsyn till religion får säljas. Och en sådan risk finns enligt ÁTVR med Heilagur papi, helig munk eller pap.

Flaskans etikett föreställer en bedjande munk som håller i ett kors. Den avbildade munken tillhör paperna, en mytomspunnen grupp som tros ha levt på Island före vikingarna anlände. Enligt sägnen tog paperna sin tillflykt till öar och andra ensligt belägna platser eftersom de inte ville leva tillsammans med de hedniska vikingarna.

Några arkeologiska bevis för att just paperna bott på Island före år 874 finns inte, men lämningar visar däremot att landet varit befolkat före vikingarnas tidigare kända ankomst till landet. Island kan ha varit bebott så tidigt som år 670.

Enligt lokala sägner ska paper ha levt vid det som nu är granngården till bryggeriet. Där finns lämningar av en stenmur som kan härstamma från paperna.

Ölvisholt Brugghús har överklagat beslutet till finansministern. Enligt bryggeriet finns det inget lagstöd för försäljningsstoppet som anses bryta mot såväl likställighetsprincipen som EES-avtalet som ÁTVR:s befogenheter. Dessutom hävdar företaget att det på den isländska marknaden redan finns varumärken som använder sig av religiös symbolik, som exempelvis Jägermeister, skriver Fréttablaðið.

Ett liknande förbud har enligt Fréttablaðið bara utfärdats en gång tidigare. Även då gällde det en inhemsk produkt.

Ölvisholt Brugghús tillverkar cirka 300 000 liter öl om året. De olika säsongsölen tillverkas i mellan 5 000 och 9 000 flaskor. Skjálfti, Mori och Lava finns i Systembolagets beställningssortiment i Sverige.

Här kan du läsa mer om paperna och Islands historia.