1989 öppnade Jón Ásgeir Jóhannesson tillsammans med fadern Jóhannes Jónsson den första Bónusbutiken i Reykjavík. Med pressade priser blev företaget en omedelbar succé, och i dag har Bónus 28 butiker på Island och fyra på Färöarna. Tillsammans med Hagkaup och 10-11, som också ingår i Hagarkoncernen, står de för hälften av livsmedelsmarknaden på Island. Hagar är också landets största detaljhandelsföretag.
Men finanskraschen slog familjens affärsimperium i spillror. Kaupþing tog över 95,7 procent av aktierna i Hagar när holdingbolaget 1998 kollapsade hösten 2008. Innehavet slussades vidare till Arion banki, som visserligen vill låta Jóhannes Jónsson behålla posten som styrelseordförande men vill börsintroducera bolaget och inte öronmärka mer än tio procent av aktierna för Jóhannes Jónsson.
Under 2000-talet köpte Jón Ásgeir Jóhannesson välkända brittiska varumärken som Hamleys, Booker, House of Fraser, Iceland och Topshop och samlade dem i Baugurgruppen. I en årsgammal intervju i The Times medgav Jón Ásgeir Jóhannesson att Baugur hade växt för snabbt och spretigt, men utlovade också en återkomst i mindre och mer fokuserad skala.
Enligt Viðskiptablaðið tycks det som att den stunden nu har infunnit sig. Några kontrakt är ännu inte påskrivna, men Jón Ásgeir Jóhannesson uppges ha tittat på flera butikslokaler och sägs ha planer för tre livsmedelsbutiker under namnet Best Price.
Målet är att ge sig in i den stenhårda konkurrensen i den brittiska dagligvaruhandeln. Tanken är att Best Price ska använda samma affärsmodell som gjorde Bónus till en succé - begränsat utbud, enkla och billiga lokaler och näst intill obefintlig kundservice. Allt fokus vilar på att pressa priserna. Förhoppningen är att snabbt bygga upp en rikstäckande lågpriskedja.
Best Price Foods Limited grundades i juni 2009 under namnet Bonus Foods Limited. Vd är Hörður Logi Hafsteinsson, som tidigare arbetat ihop med Jón Ásgeir Jóhannesson inom Baugur. Postadressen är 413 Oxford Street. På samma adress finns också JMS Partners Limited, ett bolag kontrollerat av Jón Ásgeir Jóhannesson, Gunnar Sigurðsson och Donald McCarthy.
Jón Ásgeir Jóhannesson har inte kommenterat uppgifterna i Viðskiptablaðið.
Jón Ásgeir Jóhannesson har också ryktats vara intresserad av att köpa tabloiden DV, som den nuvarande ägaren Hreinn Loftsson vill sälja. Tidningen har efter finanskraschen gått ned på tredagarsutgivning och ekonomin sviktar. Även bröderna Ágúst och Lýður Guðmundsson, som tidigare ägde Viðskiptablaðið, har nämnts som tänkbara köpare.
Men ingen av dem är enligt Vísir sugna på att köpa tidningen. Det skulle kunna öppna dörren för den nuvarande chefredaktören Reynir Traustason att ta över DV. Enligt RÚV kan han själv lägga tio miljoner isländska kronor, och flera andra finansiärer ska också vara beredda att gå in med pengar.
Reynir Traustason vill inte berätta vilka finansiärerna är, men säger att det inte rör sig om några affärsmän som kan kopplas till finanskraschen.
Här kan du läsa mer om turerna kring Jón Ásgeir Jóhannesson.
Andra medier om utvecklingen på Island:
Svenska bolag kräver miljoner av Kaupthing: Realtid
Ålandsbanken kräver miljarder av Kaupthing: Realtid