lördag 6 mars 2010

Recension: Lay Low: "Flatey"

Musiken är full av vindens sus och fåglarnas kvitter och tjatter. Publiken består av en handfull ylleklädda tvåbenta öbor och mängder av fyrbenta ulliga öbor.

När Lovísa Elísabet "Lay Low" Sigrúnardóttir tog färjan från Stykkishólmur till Flatey i Breiðafjörður i augusti 2009 bestämde hon sig för att låta ön göra ett tydligt avtryck i musiken. Ep:n "Flatey" innehåller sju låtar - på cd och dvd - där det sorlande ölivet blir en ständig påminnelse om livet på den isländska landsbygden.

Inspelningen löper från morgon till kväll. Från hönsens kluckande till lupinernas nattliga viskningar på förstubron. Den som sett filmen Brúðguminn kommer att känna igen sig i miljön, varje hus är bekant i silvertärnans rike.

Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir har en inkännande röst, och formar små glimrande akustiska bluespärlor av nötta ord och känslor. Bara en låt är ny, tolkningen av Undínas "Sorgin", vilket gör cd:n till något av överkurs. Dvd:n är betydligt trevligare, där är det lätt att svepas i väg av naturromantiken och glömma att varje sång låter nästan exakt som den alltid gjort.

Betyg: Fyra påsar Djúpur.

Här kan du läsa Islandsbloggens recension av Lay Lows "Farewell Good Night's Sleep".