fredag 26 mars 2010

Spåkvinna förutsäger två nya vulkanutbrott



Den som undrar om utbrottet vid Eyjafjallajökull kan utlösa ett utbrott även från Katla behöver inte fundera längre. Hekla och någonstans nära Vatnajökull - troligtvis Katla - kommer att eruptera inom kort. Det fastslår spåkvinnan Lára Ólafsdóttir. Fast hon har haft fel förr.

Den 27 juli klockan 23.15 förra året skulle ett stort jordskalv i Krýsuvíkområdet på sydvästra Island skapa stor förödelse. Lára Ólafsdóttir uppmanade därför befolkningen i Grindavík och närliggande områden att antingen stanna inomhus eller lämna regionen. Åtminstone en familj tog henne på orden och många oroliga hörde av sig till Veðurstofa Íslands.

Lára Ólafsdóttir säger sig ha förutspått de stora jordbävningar som drabbade Suðurland 2008 och 2000. Men den gången hade hon fel. Klockslaget för spådomen skulle ändå på något sätt ha varit aktuellt.

"Jag tycker att det är mycket märkligt att vulkanutbrottet vid Fimmvörðuháls började 23.30 för jag sa 23.15", säger hon till DV.

Lára Ólafsdóttir berättar också att hon tror på tre samtidiga utbrott, Eyjafjallajökull, Hekla och ytterligare en eruption som äger rum nära eller i Vatnajökullmassivet, möjligtvis Katla. Hon säger att utbrotten är bra för Island och att islänningarna är lyckligt lottade som bor i ett land där vulkanerna är aktiva - de skapar nämligen gratisreklam som kommer att göra "Island till det mest populära landet i världen."

Hon står även fast vid den felaktiga spådomen om Krýsuvík. Datumet för nästa utbrott kan nämligen bli den 27:
"Jag ser en trehörning över landet, tre eldslågor. Inne i trehörningen finns talet 27, som står för datumet. Man kan så lägga ihop två och sju och få talet nio. Det betyder att det kan inträffa antingen den 27 eller den 9."

Lavan från utbrottet rinner nu ned mot Þórsmörk och har hittills rört sig omkring en kilometer från kratern. Lavan flödar ned i ett omkring 80 meter brett och 100 meter högt fall. Mycket snö och is har smält av värmen vid Hrunagil, vilket gör att ångexplosionerna som sker när lava möter is har blivit mer sällsynta. Intensiteten i utbrottet är alltjämt stabil.



Fimmvörðufjall och Hrunafell är de namnförslag som hittills har dykt upp för att benämna det berg som skapas av lavan vid Fimmvörðuháls. Örnefnanefnd har tidigare döpt bland annat Surtsey och Eldfell, och ansvarar i samråd med Landmælingar Íslands för nya geografiska namn.

Eldfell, vulkanen som fick utbrott på Hemön 1973, var till exempel ett namn som delar av lokalbefolkningen inte uppskattade. Sedan dess brukar allmänheten få delta i namngivningen. Så skedde med de heta källor - Leirgerður, Skjálfti, Reykjamóri och Hrifla - som bildades i Hveragerði i samband med det kraftiga jordskalvet i maj 2008.

På den argentinska nyhetssajten Momento 24 var en artikel om utbrottet vid Eyjafjallajökull något oväntat gårdagens mest lästa. Förmodligen för att de islänningar som nu fick återvända till sina hem efter evakueringen hade kortbyxor på sig och gick omkring i ett brunt och sandigt katastroflandskap som påminde väldigt mycket om Haiti. Efter att läsarna började strömma till byttes bilden till en mer passande. Den cachade sidan finns alltjämt här.



Här kan du läsa mer om Lára Ólafsdóttirs spådom som inte slog in och här mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull.

Foto: Landhelgisgæsla Íslands