söndag 28 mars 2010

Tunnel och sjal knyter samman Fjallabyggð

Det är inte bara en tunnel som ska förbinda Ólafsfjörður och Siglufjörður. En 17 kilometer lång sjal ska också knyta orterna närmare varandra.

I september öppnas Héðinsfjarðargöng för trafik. Tunneln går mellan städerna Ólafsfjörður och Siglufjörður på norra Island och krymper avståndet till 17 kilometer jämfört med dagens 62 kilometer. Vägen över Lágheiði är dessutom sällan farbar på vintern - något som då ökar sträckan mellan orterna till 234 kilometer.

Tunneln är efterlängtad. Under vintern drabbas området av många laviner vilket lokalpolitikerna anser hämmar hela regionen. Vägförhållandena gör att det är svårt att locka turister och uppmuntra till pendling mellan orterna i nordvästra Eyjafjörður.

Lagom till premiärturen genom tunneln är det inte bara vägen som ska förbinda platserna. Konstnären Fríða Björk Gylfadóttir stickar nämligen en sjal som ska sträcka sig från stadskärnan i Ólafsfjörður och till centrum i Siglufjörður.

Sjalen är 20 centimeter bred och det beräknas gå åt mellan 350 och 400 kilo garn till stickningen.

Fríða Björk Gylfadóttir är dock inte ensam om att sticka. Ett fyrtiotal personer boende i regionen stickar också för fullt, och folk har hört av sig från bland annat Patreksfjörður och Akureyri för att hjälpa till.

Hon ska också placera korgar med stickor och garn på flera platser i kommunen så att lokalbefolkningen kan hjälpa till att sticka när de får en stund över.

"Då kan folk använda tiden till att sticka när de väntar på bageriet, apoteket eller hos tandläkaren och sedan kvittera för hantverket i en särskild dagbok", säger Fríða Björk Gylfadóttir till Morgunblaðið.

Den 22 mars hade Fríða Björk Gylfadóttir samlat ihop 1 569,23 meter, det återstår alltså drygt 15 kilometer att sticka under det kommande halvåret. Sjalen blir inte världens längsta, men säkerligen den längsta som stickats på Island.

Halsduken ska stärka banden mellan orterna i Fjallabyggð. Du kan följa utvecklingen på Fríða Björk Gylfadóttirs hemsida och om du vill kan du också bidra genom att sticka en del av sjalen.

Däremot tänker befolkningen i Grindavík försöka ta plats i Guinness rekordbok med världens längsta sjal. Stickningen tros ta ett helt år i anspråk. Presidenthustrun Dorrit Moussaieff svarade för de första maskorna av halsduken som måste bli minst 58 kilometer för att slå rekordet.

Héðinsfjarðargöng tros alltså bli betydelsefull för bygden. I Siglufjörður vill nu ett Stefán Einarsson enligt Morgunblaðið bygga fjorton nya hus (bilden) på den gamla fotbollsplanen i stadens hjärta. Det är en typ av satsning som är sällsynt på norra Island, där många städer kämpar mot ständigt sjunkande invånarantal men där samtidigt finanskrisen inte varit lika kännbar som för kommunerna i sydväst:
"De goda åren påverkade inte Siglufjörður särskilt och man kan säga att läget här är detsamma som det varit under de senaste 50 åren. Men nu är både ett och annat på gång här. Räkfisket går bättre, tunneln tas i bruk senare i år och förhoppningsvis följs det av en positiv tillströmning. Så startar gymnasiet i Ólafsfjörður i höst och med tunneln tar det inte längre än 15 minuter att åka mellan stadskärnorna i Siglufjörður och Ólafsfjörður."

Många kommuner strider också för bättre kommunikationer, och tunnlar som bygger bort utsatta vägsträckor står högt på önskelistan i stora delar av landet. Kommunstyrelsen i Fjarðabyggð i Austurland vill att regeringen efter Héðinsfjarðargöng prioriterar Norðfjarðargöng mellan Eskifjörður och Neskaupstaður, skriver Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om Héðinsfjarðargöng och här se webb-tv från stickningspremiären i Grindavík.