lördag 27 mars 2010

Utbrottet värmer vattnet till badtemperatur

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull ger nu också den våghalsige besökaren möjligheten att bada. Vid Hraungil är vattentemperaturen nu behagliga 29 grader - i vanliga fall är ån frusen eller fylld av iskallt smältvatten från glaciären.

Sedan stormen som drabbade södra Island i veckan dragit vidare har utbrottet vid Fimmvörðuháls förvandlats till landets hetaste turistattraktion. Besökare strömmar till och polisen i Hvolsvöllur har också slopat förbudet mot att övernatta i sommarhus nära vulkanen.

Utbrottet fortsätter att vara stabilt och förhållandevis begränsat. Lavan flyttar sig sex kilometer i timmen. Och i ån vid Hraungil är vattentemperaturen nu alltså hela 29 grader. På grund av den kraftiga avsmältningen av snö och is vid platsen för utbrottet har vattenståndet i vattendragen stigit kraftigt.

Även om temperaturen i sig är behaglig så är ett dopp inte att rekommendera. Det finns en hel del aska i vattnet vilket gör att den som tar ett bad förmodligen kommer upp svartare än innan doppet.

Eruptionen fortsätter också att omforma landskapet. Lavan strömmar mot Þórsmörk, ett av Islands vackraste och mest populära naturområden. Flödet mot Hrunagil har också, åtminstone tillfälligt, upphört. I stället strömmar lavan mot Hvannárgil där en 200 meter hög lavafors nu har bildats.

Vägen in i Þórsmörk är fortfarande avstängd. Polisen i Hvolsvöllur uppmanar besökarna - under gårdagskvällen mötte de omkring 300 bilar på väg ut ur Fljótshlíð - att inte ta sig väster om utbrottet vid Eyjafjallajökull. Om lavan ändrar riktning riskerar de att bli instängda.

Polisen uppmanar även vulkanturister att vandra bilvägen upp till Fimmvörðuháls i stället för vandringsleden.

Ett olyckstillbud inträffade i går när mötet mellan ånga och is ledde till en mindre explosion. En två till tre kilo tung sten som kastades upp i luften vid sprängningen var nära att träffa besökare.

Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull.

Foto: Landhelgisgæsla Íslands