tisdag 16 mars 2010

Vandaliserade bilar kan vara rasistdåd

Fem bilar vandaliserades i Akranes under natten mot söndagen. Samtliga fordon ägs av polacker. Polisen utreder nu om motivet till dådet kan vara rasistiskt.

Fyra av bilarna fick däcken sönderskurna. Den femte fick stora repor i lacken som gjorts med ett vasst föremål.

Enligt Skessuhorn misstänker polisen att samma person ligger bakom skadegörelsen. Bilarna var parkerade på olika ställen i staden vilket gör att det knappast var en slump att samtliga vandaliserade fordon hade polska ägare.

Polisen i Akranes har tidigare inte fått kännedom om några brott med rasistiska motiv riktade mot polacker, skriver Fréttablaðið.

Polacker är den i särklass största invandrargruppen på Island. Personer med polsk bakgrund är också enligt undersökningar den mest laglydiga gruppen i landet. Efter finanskraschen har dock många polacker lämnat Island för att söka jobb på annat håll.

För två år sedan uppmärksammades flera rasistiskt färgade grupper på nätet där flera riktade in sig på just polacker. Bland annat samlade den nu nedlagda Myspace-gruppen Félag gegn Pólverjum á Íslandi, Föreningen mot polacker på Island, ett tusental medlemmar. Innehållet på sidan, där polacker anklagades för att parasitera och förstöra, utreddes av polis men ledde aldrig till åtal.

Här kan du läsa mer om fientliga attityder riktade mot just personer med polsk bakgrund.