
Veðurstofa Íslands askprognos för de närmaste dagarna visar att vinden ändrar riktning, och att asknedfallet därmed kommer att drabba områden väster om Eyjafjallajökull. Hella och Hvolsvöllur ligger i riskzonen för askmolnen. Almannavarnir uppmanar befolkningen att använda munskydd.
Däremot tros både Hemön längre söderut och Flúðir längre västerut från glaciären klara sig från askan åtminstone till och med måndag. Vindriktningen väntas enligt prognosen hålla i sig så länge.

Tolv personer i regionen har enligt Almannavarnir fått andningsbesvär på grund av askan. De som har astma påverkas mer än andra. Askan kan också orsaka halsproblem. Några långvariga effekter av att utsättas för giftig aska är inte kända varken för människor eller djur. Såväl djur och människor som allt som odlas ska undersökas för att försöka utröna konsekvenserna av asknedfallet.
Hittills har boskapen klarat sig förvånansvärt bra. Korna har dessutom kunnat mjölkats som vanligt varje dag utan att en droppe gått till spillo.

Vindarna är alltjämt för svaga för att askan ska nå fram till huvudstaden, men Flugstoðir befarar att askan nu rör sig för nära flygplatserna för att det ska vara säkert att fortsätta trafiken. I går kväll steg också rökpelaren från Eyjafjallajökull till sex kilometers höjd.
Icelandair ställer antingen in, tidigarelägger eller dirigerar om dagens flyg till Glasgow i stället för Keflavík. Där får planen i så fall vänta på att kunna fortsätta till Island. Vissa flyg dirigeras om till Akureyri där resenärerna får fortsätta med buss till Reykjavík. Askmolnet väntas alltså inte påverka de internationella flygplatserna i Akureyri och Egilsstaðir. Även Iceland Express tidigarelägger avgångar.
Beslutet innebär att även inrikesflyget från Reykjavík ligger nere. Däremot flyger Flugfélag Íslands från Akureyri till Vopnafjörður, Þórshöfn och Grímsey samt Grönland. Flyget mellan Egilsstaðir och Färöarna är inställt.

I går fick bönderna vid Eyjafjallajökull hjälp att rensa det decimetertjocka asktäcket från hustaken. Även stuprännorna var fulla av aska. Även på åkrarna ligger tjocka lager aska. Förhoppningen är att askan ska regna ned i marken eller blåsa ut i havet. Aska är utmärkt gödning på sikt, men däremot lär årets skörd bli mager på grund av vulkanutbrottet.
Utbrottet fortsatte under gårdagen på samma sätt som tidigare i veckan - lugnt på ytan, och oroligt under ytan. Mängderna aska är fortfarande förhållandevis begränsade, och någon lava har ännu inte börjat strömma utanför kratern. Jordskalven är sällsynta och svaga. Däremot är rörelserna vid jordskorpan fortfarande intensiva, vilket gör att det inte går att bortse från möjligheten att utbrottet kan få ny kraft. Det muller som hörts från vulkanen de senaste dagarna är gasexplosioner.

När Katla erupterade 1721 skapades en tsunamiliknande våg av smältvattnet som nådde Västmannaöarna, och slog emot klipporna som pressade vattenmassorna tillbaka till fastlandet. Så kraftfulla översvämningar är sällsynta till och med från Katla, men på Hemön finns en viss oro för en ny flodvåg.
Enligt Almannavarnir och Siglingastofnun borde riskerna vara små för några omfattande skador om en sådan tsunamiliknande våg skulle uppstå. Vulkanutbrottet 1973 gjorde inloppet till Hemöns hamn betydligt snävare. I hamnen finns inga byggnader inom fem meter från kajen. Om flodvågorna däremot skulle nå tio meter upp på land skulle det sannolikt innebära stora översvämningar. Att så ska ske bedöms dock som osannolikt. Eftersom öborna dessutom skulle få ett par timmar på sig att förbereda sig inför vattenmassorna skulle risken för personskador vara liten.
Uppdatering: Flygplatsen i Reykjavík har öppnats för trafik. Flugfélag Íslands flyger som vanligt och Ernir till samtliga destinationer utom Höfn. Däremot är flygplatsen i Keflavík alltjämt stängd och väntas inte öppna för trafik under helgen. Icelandair använder i stället Glasgow som nav för trafiken mellan Nordamerika och Europa. Resenärer som ska till Island flygs till Akureyri och skjutsas med buss till Reykjavík.
Här kan du läsa mer om Eyjafjallajökull och här hittar du webbkameror som visar utbrottet.
Andra medier om vulkanutbrottet:
Kaos i Europa, flygrekord på Island: Sveriges Radio
Isländsk film vinnare på askmolnet: Dagens Nyheter
Askan nu ständigt närvarande på Island: Sveriges Radio
Foto: Landhelgisgæsla Íslands
Grafik: Veðurstofa Íslands