onsdag 28 april 2010

Bästa partiet tar strid för gratisbaden

Det brukar heta att etablerade partier snappar upp uppstickarnas frågor för att försöka stoppa deras framfart. Kanske är det vad som just nu händer i Reykjavík. Gröna vänstern föreslår nämligen gratis inträde på badhusen för alla arbetslösa - och Bästa partiet anklagar dem för att försöka stjäla ett av deras vallöften.

Bästa partiet gör sitt yttersta för att skapa förvirring i kommunpolitiken. Partiet med det genomironiska handlingsprogrammet ser ut att få två mandat och en vågmästarroll i kommunstyrelsen, och under årets första valdebatt var stämningen allt annat än munter när Bästa partiet förklarade att de till skillnad från övriga kandidater planerade öppen i stället för dold korruption.

Partiledaren Jón Gnarr är också den tredje mest populära kandidaten till att bli ny borgmästare i staden. En ny Gallupmätning beställd av Socialdemokraterna visar att partiets starke man i kommunen, Dagur B. Eggertsson, är Reykjavíkbornas favorit. 53,6 procent vill att han blir borgmästare jämfört med 46,4 procent som föredrar Självständighetspartiets Hanna Birna Kristjánsdóttir.

Dagur B. Eggertsson ryktas vara den i de etablerade partierna som är på väg att gå upp i limningen över Bästa partiet. Tillsammans med Gröna vänstern har han nämligen chansen att ta makten över huvudstaden - men de fullkomligt oberäkneliga kandidaterna från Bästa partiet kan förstås sätta käppar i hjulet.

Partierna som ställer upp i valet den 29 maj väntas bli Självständighetspartiet, Framstegspartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna, Gröna vänstern, den politiske vilden Ólafur F. Magnússon, Bästa partiet och Reykjavíkurframboðið, ett nybildat parti som lovar att se till kommuninvånarnas bästa och lyssna till deras åsikter.

Flera av Reykjavíks mest populära personer från nöjes- och kulturvärlden ställer upp för Bästa partiet. Jón Gnarr och hans anhängare kämpar bland annat för isbjörn i familjeparken (vilket kanske inte är så långt från de ormar och ödlor som parkledningen vill föra in till tjugoårsjubileet 2011), högsäkerhetsfängelse för all världens terrorister, sprängd bro över Tjörnin, vägtullar för lantisar och ett samgående mellan kommunerna Reykjavík och Kópavogur eftersom "Kópavogur utan Reykjavík är som New York utan Manhattan".

Men om det är något vallöfte som partiet som lovar att bryta alla vallöften har hamrat in så är det gratis inträde (och handduk) på stadens badhus. Enligt Svipan föreslår Gröna vänstern fria bad för arbetslösa - och det väcker förstås heta känslor inom Bästa partiet, som i en kommentar anklagar rivalerna för stöld:
"Bästa partiet är förvånat över att Gröna vänstern inom kommunstyrelsen tycker att det verkar vara naturligt att stjäla partiets vallöften. Visserligen är det glädjande att arbetslösa nu ska få simma gratis. Men vår fråga är: Vad gör arbetslösa som inte har någon handduk? Blir det deras lott att genomblöta vänta på en oregelbunden buss efter gratistrippen till badet? Ska arbetslösa dö som flugor på grund av nedkylning, lunginflammation och tuberkulos? Och det är budskapet från Gröna vänstern och den nuvarande majoriteten?
Bästa partiet vill ha gratis bad för alla, och gratis handdukar så att alla kommer torra och levande hem till sina familjer."

Här kan du läsa mer om Bästa partiet.