
Samtidigt som askan fortsatte att falla över södra och sydöstra Island så avtog vulkanutbrottet i styrka under gårdagen. Visserligen föll askan över större områden under helgen, men intensiteten i utbrottet tycks ha minskat. Rökpelaren syntes i går inte på radarn, vilket sannolikt betyder att den är lägre än tre kilometer. De tre kratrarna har förenats till en enda, och jordskalven har varit få och svaga.
Veðurstofa Íslands mätningar visar att rörelserna vid jordskorpan dock har varit oregelbundna och både minskat och ökat under helgen, vilket gör det svårt att förutsäga något händelseförlopp, i synnerhet som rörelserna blev starkare under kvällen och natten.
Veðurstofa Íslands vågar därför inte förutspå att minskningen är permanent och att utbrottet är på väg att upphöra. Det kan lika gärna, som under delar av lördagen, få ny kraft. Myndigheterna vill i dagsläget inte ge någon prognos för hur länge utbrottet kan vara.
Nedfallet av aska i helgen blev dock inte så kraftigt som förväntat. Det är alltjämt området sydost om Eyjafjallajökull som är värst drabbat, i synnerhet Vík í Mýrdal och Kirkjubæjarklaustur.
På sina håll uppskattas täcket av aska till mellan en och två centimeter tjockt, vilket innebär att det kan vara hälsofarligt för djur som betar och dricker av färskvattnet. Hittills har dock fluorhalterna i askan varit låga, och helgens snöfall har bidragit till att spä ut koncentrationen ytterligare. Myndigheterna försöker dock i samarbete med lokalbefolkningen samla in så många djur som möjligt. Hittills har veterinärerna inte påträffat några djur som skadats av utbrottet.
Dagens askprognos från Veðurstofa Íslands säger att askan främst kommer att falla direkt söder om Eyjafjallajökull, men även Hemön och områden öster om vulkanen kan drabbas i mindre utsträckning. Vinden väntas vända under natten, vilket kan leda till att nedfallet av aska når Reykjavík.
Vid Þorvaldseyri vid vulkanens fot rapporteras sikten under morgonen vara näst intill noll. På andra håll är den upp till 500 meter. Under natten föll mest aska i området mellan Ásólfsskáli och Sólheimajökull.
Hittills har utbrottet smält 100 till 150 miljoner kubikmeter is och snö från glaciären, vilket motsvarar mellan tio och femton procent av hela Eyjafjallajökull. När det gäller det istäcke som finns intill utbrottets centrum har nu åtminstone hälften spolats ut i havet. Även glaciärflödena har avtagit i styrka och frekvens.
Under utbrottets tre första dagar skapades 140 miljoner kubikmeter tefra, det motsvarar mellan 70 och 80 miljoner kubikmeter magma på tre dagar - eller 750 ton i sekunden. Det innebär enligt Jarðvísindastofnun att det här utbrottet är tio till tjugo gånger kraftigare än det föregående vid Fimmvörðuháls.

Birgir Vilhelm Óskarsson har analyserat magmans sammansättning från utbrottet 920 i en uppsats. Vulkanologen Haraldur Sigurðsson skriver på sin blogg att den är näst intill identisk med den magma som nu väller upp ur glaciärens inre. Det tyder på att det kan röra sig om magma som har funnits under Eyjafjallajökull i minst 1 090 år som nu strömmar ut, eller åtminstone att dagens magma har samma ursprung som den vid Skerin.
Däremot är lavan olik den från Fimmvörðuháls - den färska lavan innehåller enligt Jarðvísindastofnun betydligt mer kisel, mellan 57 och 58 procent i de prover som hittills har analyserats.
Någon ökad aktivitet vid Katla har hittills inte noterats i kölvattnet av Eyjafjallajökulls utbrott. Även om eruptionen förmodligen betyder att sannolikheten för ett utbrott även från Katla ökar, så är Veðurstofa Íslands inte helt säkra på sambandet mellan vulkanerna.

Både Icelandair och Iceland Express hoppas kunna flyga till vissa europeiska destinationer i dag, bland annat Oslo, Göteborg, Trondheim och Stockholm. Icelandair tar i dag för övrigt plats i Islandsbörsens börsindex i stället för Bakkavör, som avnoteras från handeln.
Annika Rosén, som bor nära Eyjafjallajökull, bloggar nu om sin vardag i vulkanens skugga hos Skånskan.
Och New York Times försöker - med begränsad framgång - få New Yorkbor att uttala namnet Eyjafjallajökull på rätt sätt. Hur det egentligen ska gå till ser du här.
Här kan du läsa mer om utbrottet och här hittar du webbkameror som visar Eyjafjallajökull.
Andra medier om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull:
Vulkanutbrott kommer inte ge kalla somrar: Sveriges Television
Nu tar sig askan in i husen: Göteborgs-Posten
Hoppfull i vulkanens skugga: Skånskan
Annika flyr med sin dotter: Expressen
De tätar sina hus men vaknar ändå med hosta: Sydsvenskan
I mediernas fokus på Island: Sydsvenskan
Maria ser vulkanmolnet från hemmet: Norran
Geologerna planerar flygtur över vulkanen: Dalarnas Tidningar
Islänningar förberedda på utbrott: Göteborgs-Posten
Island - ett land med många ansikten: Värmlands Folkblad
Blå lagunen - perfekt efter en utenatt i Reykjavik: Värmlands Folkblad
"Hundratals bönder i farozonen": Sydsvenskan
Före och efter askan: Aftonbladet
Vulkanen på väg att pusta ut: Aftonbladet
Top Gear startade Eyjafjallajökull-utbrottet: Auto Motor & Sport
Heta bloggar på askans ö: Svenska Dagbladet
Så har utbrottet drabbat Island: Nya Åland
Foto: Landhelgisgæsla Íslands