tisdag 27 april 2010

Följ havsörnarna i direktsändning

I fjol blev det inga ungar för havsörnsparet vid Gilsfjörður vid Reykhólar i Västfjordarna. Men nu finns det nya ägg i boet - och du kan följa utvecklingen direkt genom en webbkamera.

I våras följde tusentals intresserade havsörnarnas vardag genom webbkameran. Två ägg fanns i boet, men det blev inga ungar. Havsörnsparet ruvar nu på minst ett nytt ägg, hur många det är har hittills inte gått att avgöra eftersom de turas om att ruva äggen. Det brukar dock röra sig om mellan ett till tre ägg.

Gilsfjörður ligger i norra delen av Breiðafjörður nära Reykhólar i sydvästra delen av Västfjordarna. Den exakta platsen för boet avslöjas inte av fruktan för att någon skulle störa havsörnarna eller stjäla äggen.

2009 var ändå ett bra år för havsörnen på Island. 36 ungar överlevde sommaren, vilket förmodligen är den största kullen på över hundra år. Nu finns 65 kända havsörnspar. De återfinns mellan Faxaflói i söder och Húnaflói i norr. Majoriteten håller till på öar i Breiðafjörður samt längs med Västfjordarnas kust.

I början av 1960-talet var dock havsörnen nära utrotning. Då fanns bara tjugo par kvar. Fågeln var inte populär och under 1800-talet drevs den bort från många platser och ett stort antal havsörnar förgiftades.

Om havsörnsparet vid Gilsfjörður lyckas stärka stammen ytterligare väntas visa sig i slutet av maj. Om allt har gått bra kläcks ungarna då.

Här kan du läsa mer om havsörnen på Island.