
Det stabila utbrottet vid Eyjafjallajökull har förvandlats till en turistattraktion. I går kväll öppnades en ny spricka, med sju nya kratrar nordväst om de gamla, på mellan 300 och 400 meter där lava och eld strömmade ut. Samtidigt avtog intensiteten i de gamla sprickorna, vilket tyder på att de nya och gamla är förbundna med varandra.
Den nya sprickan fortsatte att öka i storlek under natten. Även den ligger dock i ett isfritt område vid Fimmvörðuháls, vilket gör att risken för översvämningar från Eyjafjallajökull är fortsatt låg. Om ovissheten kring utbrottets nya karaktär inte lägger sig kan det innebära att påskhelgens vallfärd till området stoppas.
Lederna till Þórsmörk och Sólheimajökull stängdes som en säkerhetsåtgärd liksom Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull. Det anses inte vara någon risk för att utbrottet i nuläget ska nå befolkade områden. På Mýrdalsjökull upptäcktes vid Goðabunga i går även en femton meter lång och 30 till 40 centimeter bred glaciärspricka precis vid leden upp till Fimmvörðuháls.
Över 10 000 nyfikna har redan besökt eruptionen, och under hela helgen väntas en strid ström av besökare. Så gott som samtliga större researrangörer erbjuder turer till vulkanutbrottet.
Vissa tar onekligen vulkanturismen ett steg längre än andra. Kockar från ansedda Hótel Holt i Reykjavík lagar lyxiga gourmetmiddagar nära kratern - marulk och hummer grillades direkt på den glödande lavan från vulkanen.
Och nog duger lavan till att grilla. En kilometer från utbrottets hjärta är den enligt Íslenskar orkurannsóknir 644,1 grader varm. Vid lavaforsen vid Hrunagil blir hummern klar ännu snabbare - där är lavatemperaturen 805,9 grader.
Inför helgen uppmanar polisen allmänheten att förbereda sig ordentligt inför en tur till vulkanen samt följa de anvisningar som finns. Att vandra upp till Fimmvörðuháls tar cirka tolv timmar tur och retur, och det kan vara mycket kallt uppe på fjället. Polis och räddningstjänst har redan fått ta hand om många bilar som kört fast och vandrare som varit alldeles för dåligt klädda för att stå ut med kylan.

Polisen ska därför sätta upp stängsel längs med lavaflödet från Fimmvörðuháls och nedåt i riktning mot Þórsmörk. Att kontrollera hela området är omöjligt, och polisen hoppas därför att stängslet åtminstone ska få besökarna att tänka efter före. I Hvolsvöllur öppnas under påskhelgen ett särskilt informationscentrum för dem som vill besöka området.
Jordskalven fortsätter att vara förhållandevis glesa och svaga. Under de två senaste dygnen har inget skalv överstigit två på Richterskalan, och vissa har ägt rum tjugo kilometer under markytan. Den nya sprickan föregicks heller inte av några anmärkningsvärda jordskalv.
I början av veckan minskade intensiteten i utbrottet något, men sedan dess har det varit stabilt. När eruptionen började var antalet öppningar omkring fjorton. Nu har de enats till en eller två större kratrar utöver de nya som bildades i går kväll.
Lavan fortsätter att strömma nedför både Hvannárgil och Hrunagil och täcker nu omkring en kvadratkilometer. Att forsarna växlar i styrka gör att lavatäcket inte har kommit mycket närmare Þórsmörk under de senaste dagarna. Det berg av lava och aska som skapats av utbrottet är nu över 200 meter högt.
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.
Foto: Nasa (satellitbilder av vulkanutbrottet)