fredag 16 april 2010

Här är Eyjafjallajökulls ansikte

Askmolnet från Eyjafjallajökull har avtagit något under dagen. Veðurstofa Íslands förutspår därför att flygtrafiken kommer att fungera bättre under helgen eftersom mängden aska väntas minska och det dessutom kommer att bli möjligt att flyga över den. Förändringen kan möjligtvis vara ett tidigt tecken på att utbrottet är på väg att byta karaktär mot mer lava och mindre aska. Ringvägen kommer däremot att förbli stängd under dagen. Den gamla bron över Markarfljót har öppnats för trafik, uppger Vegagerðin.

Flygbilder tagna av Landhelgisgæsla Íslands i går visar att kratrarna på Eyjafjallajökull nästan liknar ett ansikte. Själva utbrottet äger rum nära glaciärens högsta punkt på ett område som är cirka 500 meter långt och 200 meter brett.

På nätet skojas det friskt om att utbrottet är Islands hämnd för Icesave-tvisten. Askmolnen drog också in över de länder som blockerat Islands lån genom Internationella valutafonden, Storbritannien, Nederländerna, Finland, Danmark, Norge och Sverige.

I dag förväntas IMF ta beslut om en ny översyn av Islands ekonomi vilket också betyder nya låneutbetalningar. Men enligt Fréttablaðið är det tveksamt om det blir något besked eftersom det bara är Polen och IMF som är villiga att betala ut några pengar i dagsläget. I så fall stoppar alltså de nordiska länderna samt Storbritannien och Nederländerna alltjämt krisstödet till Island.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.

Foto: Landhelgisgæsla Íslands